Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Hulp bij verslikken in vast voedsel

Gepubliceerd op: 23-01-2017

Lees onderstaande tips voor hulp wanneer een cliënt zich verslikt in vast voedsel:

Reinig mond en keelholte (lepelen)

Probeer eerst de voedselbrok die achter in de keel zit met de hand te verwijderen.

  • Plaats twee gestrekte vingers van elke hand achter de kaakhoek, zo dicht mogelijk bij het oor, om de mond te openen.
  • Druk met de duimen op de kin om de mond te openen. Haal een loszittend kunstgebit uit de mond.
  • Druk met de duimen op de kin om de mond te openen.
  • Probeer met 1 of 2 vingers het voorwerp met een ‘lepelende’ of ‘pakkende’ beweging eruit te halen.

Als de cliënt niet (effectief) hoest en bij bewustzijn is

  • Geef 5 slagen op de rug tussen de schouderbladen: 1) ga aan de zijkant iets achter de cliënt staan, 2) ondersteun de borstkas met één hand en laat de cliënt voorover buigen, en 3) geef met de hiel van de hand snel na elkaar 5 slagen tussen de schouderbladen.
  • Controleer of de slagen de luchtwegbelemmering hebben opgeheven.
  • Hebben de slagen hun werk niet gedaan, voer dan 5 keer buikstoten (Heimlichmanoeuvre) uit:
    • Ga achter de cliënt staan en sla de armen om het bovenste deel van de buik.
    • Laat de cliënt voorover leunen.
    • Maak een vuist en plaats deze op het bovenste deel van de buik.
    • Pak de vuist met de andere hand en trek met de hand de vuist met een snelle beweging naar je toe en naar boven.
    • Herhaal dit 4 keer.
  • Als de luchtwegbelemmering nog steeds bestaat: blijf de rugslagen en de buikstoten met elkaar afwisselen.
  • Als de cliënt het bewustzijn verliest: start borstcompressies.
    Bij een bewusteloze cliënt kan lepelen door de verslapping van de spieren soms ook nog helpen.

NB Wanneer de cliënt op de grond ligt en het lukt niet hem overeind te krijgen:

  • Cliënt op zijn rug draaien.
  • Het hoofd opzij leggen.
  • Met twee vuisten krachtig onder de ribbenboog duwen, schuin omhoog.
  • Dit zo nodig herhalen.