Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips voor schoonmaken en desinfecteren

Laatst bijgewerkt op: 23-05-2024

Infectiepreventie gaat niet alleen over goede persoonlijke hygiëne, handen wassen en handschoenen gebruiken. Ook ruimtes en materialen goed schoonmaken is belangrijk. De schoonmaakregels bij cliënten thuis of in een instelling zijn strenger dan bij jou thuis. Hier lees je hoe je goed reinigt en desinfecteert.

Waarom is goed schoonmaken zo belangrijk?

Je zult niet zo snel ziek worden van de bacteriën bij jou thuis. Het zijn namelijk je eigen bacteriën en gezonde mensen hebben een goede afweer. 

Voor cliënten is dat anders, omdat zij kwetsbaar zijn. Ze hebben een minder goed werkend immuunsysteem en lopen daardoor sneller iets op. Bovendien brengen andere cliënten of zorgverleners allerlei ziektekiemen mee. Maak ruimtes en materialen dus schoon volgens de regels.

Huishoudelijk reinigen

Meestal is huishoudelijk reinigen voldoende. Dus stof afnemen, stof wissen, stofzuigen en nat reinigen. Houd je daarbij aan de volgende regels:

  • Werk volgens een goede volgorde: van schoon naar vuil en van hoog naar laag. En eerst stof afnemen, daarna de vloer stofwissen of stofzuigen en dan nat reinigen.
  • Gebruik liever geen stofdoek, maar een stofbindende of vochtige (wegwerp)doek. Een stofdoek verspreidt stof en ziektekiemen.
  • Gebruik bij gladde vloeren het liefst een stofwisapparaat en een stofbindende wegwerpdoek. Het nadeel van stofzuigen is dat er stofdeeltjes in de lucht komen.
  • Gebruik altijd schone schoonmaakmaterialen. En gebruik minimaal voor elke ruimte een nieuw schoonmaakdoekje. Ga je van vuil naar een schoner oppervlak? Wissel dan ook van doek of gebruik een ander vlak van de doek. Let er daarom goed op hoe je de doek vouwt.
  • Gebruik het liefst microvezeldoeken. Deze doeken nemen veel vuil op als je ze goed gebruikt. Gebruik liever geen sponzen. Die drogen niet goed, waardoor ze een voedingsbodem voor micro-organismen zijn.
  • Spoel na gebruik alle materialen zoals emmers en borstels goed uit met heet water. Droog ze daarna goed. Was schoonmaakdoeken en dweilen op minimaal 60°C.
  • Desinfecteer je handen na het schoonmaken en ook tussendoor. Bijvoorbeeld als je het toilet hebt gereinigd en daarna je handschoenen uit doet. Moet je materialen reinigen waar mogelijk lichaamsvloeistoffen op zijn gekomen? Draag dan disposable handschoenen die je na gebruik kunt weggooien.

Desinfecteren

Je hoeft materialen, apparaten en verpleegartikelen alleen te desinfecteren als bloed of andere lichaamsvloeistoffen zichtbaar zijn. Anders is alleen reinigen voldoende.

Bij desinfectie ga je zo te werk:

  • Gebruik een desinfectiemiddel dat goedgekeurd is voor wat je ermee wilt doen.
  • Maak eerst het oppervlak of het materiaal goed schoon met een schoonmaakmiddel. Doe je dat niet, dan werkt het desinfectiemiddel niet goed. Hoe schoner het oppervlak, hoe beter het werkt. Doe gebruikte doeken in de was en gooi wegwerpdoeken weg.
  • Nu kun je het oppervlak desinfecteren. Lees de gebruiksaanwijzing van het desinfectiemiddel voor je begint. Daar staat hoe lang het middel moet inwerken en hoe sterk het moet zijn.

Video over lichaamsvloeistoffen reinigen en desinfecteren

Bekijk ook deze video over lichaamsvloeistoffen reinigen en desinfecteren. Het is een video van V&VN en het programma Samen werken aan infectiepreventie.