Startbijeenkomst: Impact dementie op jonge leeftijd
Wil je meer weten over dementie op jonge leeftijd en meer aandacht besteden aan deze groep in jouw regio of netwerk? Kom dan naar de inspirerende startbijeenkomst Impact dementie op jonge leeftijd. Ontdek meer over deze bijzondere doelgroep en verdiep je in de bijbehorende specifieke uitdagingen en behoeften. We werken dit kwartaalthema nauw samen met het Kenniscentrum Jonge mensen met dementie.
Datum/tijd
Donderdag 13 maart 2025 van 12.30 uur tot 16.30 uur
Locatie
Hofclub, Utrecht
Voor wie?
Deze bijeenkomst is bedoeld voor alle netwerkcoördinatoren die meer willen weten over deze speciale doelgroep binnen de Zorgstandaard Dementie. We helpen graag de netwerken op weg die in hun regio aan de slag willen met jonge mensen met dementie. Ook casemanagers en andere geïnteresseerden uit de netwerken zijn van harte welkom.
Programma
Over dementie op jonge leeftijd
We spreken over dementie op jonge leeftijd als iemand al voor de 65-jarige leeftijd symptomen van dementie vertoont. Denk bijvoorbeeld aan geheugenproblemen, moeite met plannen of veranderingen in gedrag.
Programma
- 12.30 uur: inloop met lunch
- 13.00 uur: welkom en opening door Tara Koenders van Vilans
- 13.10 uur: inzicht in relevante ontwikkelingen door Carola Renders, directeur van het kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd en ervaringsdeskundige.
- 13.30 uur: Aan tafel met. Een open en eerlijk gesprek over de vraag: Waar ligt de behoefte van jonge mensen met dementie en hun mantelzorgers? Aan tafel zitten podcastmaker Marlon Smeitink (dochter van moeder Miranda met jongdementie), Miranda’s casemanager Anne-Marie Wouters en Carola Renders (haar man leed aan dementie). Ook schuift er nog iemand aan met jongdementie.
- 14.00 uur: pauze
- 14.15 uur: twee themarondes over de vraag: hoe pak je het aan? Wat helpt nu werkelijk bij de ondersteuning aan jonge mensen met dementie? Aan de hand van onderzoek en praktijkvoorbeelden bespreken we handvatten die je (verder) op weg kunnen helpen. De twee themarondes zijn: wie heb je nodig om aan de slag te gaan met dementie op jonge leeftijd? En: casemanagement voor jonge mensen met dementie.
- 15.15 uur: pauze
- 15.30: Geleerde lessen van vandaag en afsluiting. Wat heb je vandaag gehoord dat je verder helpt bij de ondersteuning van jonge mensen met dementie? We wisselen uit en nemen mee wat werkt.
- 16.15 uur: borrel
Themaronde 1: wie heb je nodig om aan de slag te gaan met dementie op jonge leeftijd?
Hoe zet je de eerste stap om jonge mensen met dementie en hun naasten beter te ondersteunen? Ketenzorg Dementie Waardeland deelt hun ervaring en aanpak van het actieonderzoek waar zij nu nog mee bezig zijn, met een focus op hoe zij hun netwerk in kaart brachten en samenwerkingen vormden. Daarna ga je zelf aan de slag met het in kaart brengen van jouw sleutelfiguren in jouw regio. Wie zijn dat en waar liggen er nog kansen? Wil je concreet aan de slag met dit thema? In deze sessie zet je de eerste stap!
Themaronde 2: casemanagement voor jonge mensen met dementie
Mensen jonger dan 65 zijn in de regel nog volop aan het werk, staan nog midden in het leven en hebben vaak nog een actief gezinsleven. Hoe kun je als casemanager inspelen op de vragen en behoeften vanuit deze groep én die van hun gezinsleden/netwerk? Casemanagers Karin Duiven (Dementienetwerk Drenthe) en Annemarie Wouters (Netwerk Midden-Brabant) geven je graag inzicht in hun ervaringen en tips om zelf mee aan de slag te gaan.
Kosten
Gratis toegang
Accreditatie
Nee