Woonzorg Flevoland vermindert psychofarmaca met 23%
Gepubliceerd op: 12-02-2020
Woonzorg Flevoland heeft in 2015 het gebruik van psychofarmaca met 23% verminderd, zowel op de somatische als psychogeriatrische afdelingen. Het landelijk gemiddelde ligt op 0,85 pillen per bewoner, bij Woonzorg Flevoland ligt het nu op 0,67.
De zorgorganisatie Woonzorg Flevoland uit Lelystad startte in januari 2015 met een groot project waarbij onbegrepen gedrag centraal stond. De aanleiding hiervan was het resultaat van een onderzoek dat de richtlijnen over onbegrepen gedrag onvoldoende bekend zijn in de praktijk met als grootste risico een verminderde kwaliteit van leven van bewoners. Woonzorg Flevoland startte een project waarbij alle medewerkers betrokken werden, en ook de naasten van de bewoners.
Kernelementen
Marije Veenstra, GZ-psycholoog bij Woonzorg Flevoland: ‘Als op alle zorgafdelingen wordt gewerkt met de 8 kernelementen, worden veranderingen in het gedrag eerder gesignaleerd en wordt er tijdig behandeling ingezet. Door te kijken naar de mens achter het gedrag en het zoeken naar oorzaken kunnen we beter inspelen op het gedrag en de behoeften van de bewoners,’ aldus de psycholoog. Posters met teksten als ‘Ingewikkeld he? Pluis jij uit hoe het zit?’ en daarbij in elkaar gewikkelde bolletjes wol hingen in de organisatie. De kernelementen werden omgezet naar een stappenplan, dat op kleine kaartjes werd uitgedeeld aan de zorgmedewerkers. In bewonersbesprekingen en gedragsvisites gingen zorgmedewerkers en ondersteunende medewerkers samen op zoek naar de oorzaak van het veranderde gedrag van een bewoner.
Meer informatie
Lees meer over het verminderen van psychofarmaca bij Woonzorg Flevoland. Woonzorg Flevoland heeft moderne woonzorglocaties en thuiszorg in Lelystad en Almere, waarbij belevingsgerichte zorg centraal staat.