Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Ouderenwijknetwerk brengt professionals in de wijk samen met persoonlijke aanpak

Gepubliceerd op: 24-04-2024

Laatst bijgewerkt op: 19-07-2024

Het ouderenwijknetwerk Kattenbroek brengt professionals uit het sociale, medische én welzijnsdomein samen. Het wijknetwerk hoort bij een grote opdracht voor heel Amersfoort. Anja Samuel is voorzitter van dit inmiddels levendige netwerk en hierin werkzaam als Praktijkondersteuner Huisartsenzorg voor ouderen (POH-ouderen). Ze is een echte verbinder. In dit praktijkverhaal deelt ze haar persoonlijke aanpak.

Wie werken er samen in het wijknetwerk? 

Anja benadrukt dat het belangrijk is dat verschillende mensen samenwerken. Dit zijn bijvoorbeeld huisartsen, tandartsen, de politie en de wijkwethouder. De ouderenzorg gaat niet alleen over medische dingen, maar vooral over wat elk oudere persoon nodig heeft.

Anja's ervaring als POH-ouderen heeft haar geholpen om goed verbindingen te leggen binnen het wijknetwerk. Ze vindt wel dat bijeenkomsten alleen niet genoeg zijn. Als je één bijeenkomst mist, kan dat een jaar aan belangrijke kennis en samenwerking kosten. Daarom heeft Anja hard gewerkt om ervoor te zorgen dat er altijd verbinding is binnen het netwerk. Ze richt zich vooral op het veiligstellen van projecten, zoals Samen Dementievriendelijk en projecten gericht op valpreventie en mondzorg.

Deze projecten laten de kracht van het netwerk zien. Anja brengt bij de verschillende projecten de professionals en organisaties samen. Dit zorgt er iedere keer voor dat mensen uit verschillende beroepen goed samenwerken. Zo weten de casemanager dementie en ergotherapeut elkaar nu veel beter te vinden en vinden zij dat ook nog eens erg leuk. Bij een ander project merkt Anja ook de goede samenwerking: ‘Ik merk nu al dat de diëtisten en de apotheek veel meer overleg samen hebben, dat is toch grappig’.

‘Diëtisten en de apotheek hebben nu veel meer overleg samen, dat is toch grappig!’

Anja Samuel, POH-ouderen

Enthousiasme en persoonlijke aanpak zorgen voor groot succes

Anja's enthousiasme en inzet zijn erg belangrijk voor het succes van het netwerk. Door haar persoonlijke aanpak, probeert ze alle mensen zo goed mogelijk samen te brengen en te helpen. Hierdoor voelt iedereen zich gewaardeerd en begrepen. Ook geeft Anja aan dat je alleen met elkaar kan veranderen. 

Ze gebruikt daarbij een vergelijking. ‘Je gooit één steentje in het water en je krijgt een kring, gooi je twee steentjes dan krijg je twee kringen. Gooi je 3 steentjes dan kunnen de kringen elkaar nog wel eens raken. Maar gooi je een handvol steentjes dan krijg je een beweging. En dat is wat we hier in Kattenbroek ook moeten doen, we moeten met elkaar een beweging vormen’.

Anja gelooft in het maken van een positieve en inclusieve cultuur binnen het netwerk. De gezondheid en het welzijn van ouderen zijn hierbij het belangrijkst.

Wat is het doel van het wijknetwerk? 

Het uiteindelijke doel van het wijknetwerk is om ouderen te helpen gezonder, langer en gelukkiger thuis te blijven wonen. En tegelijk de druk op de zorg in de wijk te verlagen. Anja heeft nog veel plannen om dit doel te bereiken. Ze wil een Alzheimer Café starten en het project Langer Actief Thuis (LAT) uitvoeren.

Haar advies aan andere netwerken is duidelijk: ‘Gewoon doen! Zie het niet als een opgave, maar als iets wat heel leuk en verrijkend kan zijn. Als je je collega's buiten de muren van je eigen praktijk leert kennen, zul je verrast zijn door de mogelijkheden die dit biedt’. 

Dankzij Anja's energie, creativiteit en doorzettingsvermogen is er een positieve verandering geweest in het wijknetwerk van Kattenbroek. In het netwerk wordt er vernieuwend gewerkt en wordt de samenwerking vaak opgezocht. Hierbij is er veel aandacht voor ouderen en hun welzijn.

‘Gewoon doen! Je zult verrast zijn door alle mogelijkheden die dit biedt.’

Anja Samuel, POH-ouderen

Hoe is het netwerk precies ontstaan?

Je vertelde dat het netwerk hoort bij een grotere opdracht voor gemeente Amersfoort. Wat is deze grotere opdracht? ‘Het wijknetwerk komt niet voort vanuit de gemeente Amersfoort maar vanuit HE (Huisartsen Eemland, de zorggroep voor de huisartsen in de regio). HE heeft om de ouderenzorg toekomstbestendiger te maken het verzoek neergelegd in de regio om een ouderennetwerk op te richten. Hierdoor is Amersfoort bijvoorbeeld verdeeld in wijken’. 

Anja is gevraagd vanuit haar rol als POH-S met passie voor de ouderenzorg, door HE, om voorzitter te worden. Omdat ze persoonlijk al een breed netwerk had, was het voor haar niets meer dan het met elkaar verbinden van haar contacten. Hieruit is in Kattenbroek het netwerk ontstaan. HE heeft is de initiator van de netwerken voor Amersfoort en voor onze regio Eemland.

Tips om ook deze mijlpaal te behalen

Mijn tip is om vaker bij elkaar te komen en ga echt samen - vanuit ieders discipline - aan de slag voor de ouderen. Zelf vond ik 2 bijeenkomsten (dit is het verzoek van HE) niet voldoende om tot een levend en verbindend netwerk te komen. Een keer ziek en/of op vakantie en je mist een jaar. Vandaar dat ik een zomer-event heb, 2 nieuwsbrieven en vooral de projecten. Daarin gaan verschillende disciplines letterlijk met elk hun eigen expertise en aandachtsgebieden met elkaar om de tafel zitten om samen iets neer te zetten voor de ouderen. De tandarts doet actief mee in het netwerk maar ook de thuiszorg en bijvoorbeeld de logopediste. Het is heel mooi om te zien wat dit opbrengt aan creativiteit maar ook aan een betere samenwerking!