Vraag ook aan de mantelzorger hoe het gaat
Gepubliceerd op: 15-12-2020
Mijn opa (94) woont al een paar jaar in een appartement naast het verpleeghuis. Voor zijn leeftijd is hij heel fit. Hij heeft de zorg van het verpleeghuis nog niet nodig. De laatste tijd gaat het minder goed en helpen zijn kinderen hem. Ze kunnen de taken goed onderling verdelen en hebben daarom nog geen ondersteuning nodig. Dat geldt niet voor alle mantelzorgers. Wat hebben zij nodig en hoe kun je hen als professional helpen?
Blog van Vilans-adviseur Karlijn Nanninga
Mijn moeder en haar broers en zussen koken regelmatig voor mijn opa, doen zijn boodschappen, kopen nieuwe kleren, helpen met het bijhouden van de financiën en meer. Zij zijn mantelzorger, al zullen ze zichzelf niet snel zo noemen. Mogelijk kunnen ze in de toekomst enige ondersteuning goed gebruiken.
‘Hoe gaat het met jou?’
Voor sommige mantelzorgers is ondersteuning hard nodig om niet overbelast te raken. Hoe kun je deze mantelzorgers bereiken en de juiste ondersteuning bieden? Het gaat vaak om maatwerk, maar iedere zorgprofessional kan hier iets in betekenen.
Aandacht voor de mantelzorger is belangrijk en de vraag ‘hoe gaat het met jou?’. Uit het laatste onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau ‘Blijvende bron van zorg’ blijkt bijvoorbeeld dat mantelzorgers van naasten waar ze niet mee in één huis wonen, merken dat er minder aandacht is voor hun welzijn. In het rapport staat ook dat mantelzorgers positiever zijn over de samenwerking met thuiszorgmedewerkers en wijkverpleegkundigen dan in 2019.
Je hoeft de ondersteuning niet zelf te bieden
Als zorgprofessional hoef je niet zelf alle ondersteuning te bieden. Mantelzorgers weten niet altijd dat ze hulp kunnen krijgen, welke hulp er is en waar ze dan terecht kunnen. Ze attent maken op organisaties die passende activiteiten of ondersteuning bieden, helpt al enorm. Het is dus van belang om de andere organisaties en professionals uit jouw werkgebied goed te kennen en mee samen te werken.
Krijg de mantelzorger goed in beeld
Hoe eerder je de mantelzorger goed in beeld hebt, hoe beter je ook met hem of haar kunt samenwerken in de zorg voor de cliënt. Samen met andere professionals, zoals de huisarts of fysiotherapeut. En je kunt hen dan ook eerder wijzen op steun die ze kunnen krijgen, zodat zij niet overbelast raken.
Ontdek wat de mantelzorger nodig heeft
Iedere mantelzorger heeft iets anders nodig, dus probeer met je tips of ondersteuning zoveel mogelijk aan te sluiten op hun behoefte. De één heeft bijvoorbeeld genoeg aan even een luisterend oor, de ander wil graag een doorverwijzing naar een zorgverlener. En bij weer een ander valt een last van de schouders als een vrijwilliger meekijkt met de administratie.
In de kaders vind je handige tips die je aan mantelzorgers kunt geven en handvatten om prettig met hen samen te werken in de zorg voor de cliënt.
Tot slot
Eind december wordt mijn opa 95 jaar, een feestje waard! Ik hoop natuurlijk dat hij zijn verjaardag in goede gezondheid haalt. En dat we een creatieve manier vinden om hem de aandacht te geven die hij verdient en lekker in het zonnetje te kunnen zetten.
Voor het nieuwe jaar wens ik dat mijn familie de mantelzorg goed vol kan houden. En dat ze op tijd hulp zoeken als zij die nodig hebben. Die hulp gun ik echt iedere mantelzorger!