Ondersteuning mantelzorgers
Laatst bijgewerkt op: 08-09-2023
Hoe voorkom je overbelasting van mantelzorgers? Of hoe help je overbelasting te verminderen? Vaak zijn mantelzorgers bescheiden en cijferen ze zichzelf weg. Het gaat niet om hen, maar om hun naaste die zorg nodig heeft. Zij praten niet uit zichzelf over welk effect de gevolgen van de aandoening, zorg of ondersteuning op hun eigen leven heeft. Zorgen voor de ander geeft vaak veel voldoening, maar het kan ook teveel zijn. En dan ligt overbelasting op de loer. Bij overbelasting doe je meer dan wat je aan kunt. Dit heeft ook zijn weerslag op hun naaste voor wie ze zorgen.
Als zorgprofessional is het belangrijk oog te hebben voor de belastbaarheid van de mantelzorger en te vragen hoe het met hem/haar gaat.
Gesprek met de mantelzorger
Het is belangrijk om samen met de mantelzorger in gesprek te gaan. Denk bij dit gesprek aan de volgende onderwerpen:
- Vraag wat energie kost en wat energie geeft.
- Kijk of ondersteuning voor de mantelzorg nodig is. Je kunt warm verwijzen naar lokale initiatieven of ondersteuning voor mantelzorgers en naar mantelzorgorganisaties.
- Versterk de draagkracht. Draagkracht gaat over wat iemand aankan. Dit kun je doen door de mantelzorger meer over de ziekte te leren. Denk bijvoorbeeld aan informatie geven over dementie. De mantelzorger kan dan rekening houden met gedrag dat verandert.
- Verminder de draaglast. Bijvoorbeeld door te kijken met wie de mantelzorger de zorg kan delen. Of aan wie de mantelzorger af en toe de zorg over kan dragen en welke hulpmiddelen beschikbaar zijn.
- Moedig gezond eten en genoeg slapen aan. En adviseer ook vooral dat ze leuke dingen blijven doen.
Lees meer over wat je kunt doen bij overbelasting of wanneer het nodig is om respijtzorg te regelen.