ME-WE Veerkrachtstraining voor jonge mantelzorgers
Gepubliceerd op: 17-06-2022
Wil je als zorgorganisatie, school of steunpunt mantelzorg meer betekenen voor jonge mantelzorgers? De ME-WE Veerkrachtstraining kan hierbij helpen. In de training ga je met de jonge mantelzorgers aan de slag met als doel de veerkracht en het welzijn van hen te vergroten.
Waarom deze training?
Jonge mantelzorgers zien zichzelf niet als mantelzorgers. Ze vragen dan ook niet snel om hulp, terwijl zij hier mogelijk wel behoefte aan hebben. Het zorgen voor een naaste kan, zeker op deze leeftijd, zwaar zijn. Hierdoor kunnen ze last krijgen van stress, vermoeidheid en lichamelijke klachten. Dit heeft invloed op hun geestelijke welzijn, prestaties op school of opleiding en hoe zij zich later ontwikkelen in hun leven. Als zorg- of onderwijsprofessional is het daarom belangrijk om aandacht te hebben voor deze groep en hen te ondersteunen.
Voor wie?
Jongeren die opgroeien met, zorgen voor of zich zorgen maken over een ouder, broer of zus, of goede vriend die ziek is of een beperking heeft.
De training is getest onder jongeren van vijftien t/m zeventien jaar, maar kan voor meer leeftijden worden ingezet.
Door wie?
Scholen, zorgorganisaties en steunpunten mantelzorg.
Wat is de inhoud van de training?
De training richt zich op het vergroten van de veerkracht van de jongeren. Dit is het vermogen om te herstellen in stressvolle situaties of na tegenslagen.
De basis van de training is het DNA-V-model. Dit model helpt jonge mensen vaardigheden te leren die ze nodig hebben om te groeien, het beste uit zichzelf te halen en een zinvol en prettig leven te leiden.
Tijdens de training is er aandacht voor:
- positieve manieren om met uitdagingen om te gaan
- doorbreken van niet-behulpzame manieren van denken
- vergroten van het zelfvertrouwen
- experimenteren met nieuw gedrag
- versterken van het zelfinzicht
- kracht van het sociale netwerk
Lotgenotencontact
In de training is er ook aandacht voor lotgenotencontact. Dit is voor jonge mantelzorgers heel belangrijk. Zo vertelt een deelnemer: ‘Ik zag de training ook als een lotgenotengroep waarin je je verhaal kwijt kan. Dat was heel fijn. Met vrienden kan je er vaak moeilijk over praten, omdat ze niet snappen hoe het is.’
Hoe werkt het?
De training bestaat uit zeven wekelijkse groepssessies met andere jonge mantelzorgers. Ook is er een terugkombijeenkomst. In de training oefenen de jongeren met verschillende rollen, gericht op groei, vitaliteit en betekenisvol gedrag.
- Bekijk de flyer Veerkrachtstraining ME-WE voor jongeren die zorgen (zie Downloads) voor meer informatie.
Zelf met de training aan de slag
Met de handreiking voor de ME-WE Veerkrachtstraining kun je zelf de training geven. Vraag deze aan op onderstaand mailadres.
Ben je nog niet bekend met het DNA-V-model of heb je nog geen ervaring met het werken met jonge mantelzorgers, dan raden we je aan om eerst de Train-de-trainer ME-WE Veerkrachtstraining te volgen bij Vilans.
Voor het aanvragen van de handreiking en informatie over Train-de-trainer kun je een mail sturen naar mewesupport@vilans.nl.
Project ME-WE
De ME-WE Veerkrachtstraining is ontstaan uit het project ME-WE (MEntal WEll-being). In dit project zijn onderzoekers uit zes Europese landen aan de slag gegaan met de vraag ‘hoe vergroot je de veerkracht van jonge mantelzorgers?’. Vanuit Nederland deden het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Vilans aan het project mee.
- Lees meer over het project ME-WE
Downloads