Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

6 tips voor mantelzorgers: veilig medicijngebruik

Gepubliceerd op: 01-02-2022

De mantelzorger speelt bij medicatiebeheer vaak een belangrijke rol. Als de cliënt niet of niet meer volledig zelf kan worden betrokken in het medicatieproces, moet er worden afgestemd door en met de mantelzorger of cliëntvertegenwoordiger. Op deze pagina vind je 6 tips voor veilig medicijngebruik voor mantelzorgers.

1. Is je naaste nog in staat zelf de medicijnen in te nemen?

Als mantelzorger heb je goed zicht op hoe het gaat met je naaste (of de cliënt). Heb je het idee dat je naaste verward raakt of vergeetachtig? Bespreek dit dan met de arts. Misschien is het beter als je naaste niet meer verantwoordelijk is voor zijn eigen medicijngebruik.

2. Vraag de apotheker naar een actueel medicatieoverzicht

Neem altijd het actuele medicatieoverzicht mee als je met je naaste naar het ziekenhuis of de polikliniek gaat. Het actuele medicatieoverzicht heeft de arts nodig om medicatie te kunnen voorschrijven.

3. Vertel arts en apotheker welke medicijnen je naaste gebruikt

Denk hierbij aan de medicijnen op recept, maar ook die zelf zijn gekocht zonder recept. Zoals, Ibuprofen, Miconazolcrèmes en St.-Janskruid. Laat deze medicijnen door de arts voorschrijven (of goedkeuren) en door de apotheker op het medicatieoverzicht en de toedienlijst zetten. Ze moeten dan wel door déze apotheker geleverd (kunnen) worden.

4. Ken de bijwerkingen van de medicatie

Zorg dat je op de hoogte bent van mogelijke bijwerkingen. Wees alert of deze zich voordoen. Meld ook allergieën of bijwerkingen van eerder gebruikte medicijnen aan de arts en apotheker, zodat zij hier rekening mee kunnen houden.

5. Geef wijzigingen door

De apotheker houdt, samen met jou, het medicatieoverzicht actueel. Gebruikt je naaste bepaalde medicijnen niet of niet meer (bijv. plaspillen, antibiotica), meld dit bij de apotheker en behandelaar. Geef zoveel mogelijk informatie over bijvoorbeeld hinderlijke bijwerkingen, maar ook alcohol- of drugsgebruik. De informatie wordt altijd vertrouwelijk behandeld.

6. Schroom niet om vragen te stellen

Is iets rond de medicatie je onduidelijk? Heb je het idee dat er sprake is van overdosering? Of heb je andere vragen of twijfels? Bespreek deze met de arts. Jij kent je naaste goed en daarom ben je een waardevolle bron van informatie. Tijdens ziekenhuisopname kan het medicijngebruik zijn veranderd. Vraag bij ontslag uit het ziekenhuis naar de naam van de nieuwe medicatie en wanneer je naaste deze moet innemen.

Meer informatie

  • In de Veilige principes staat een overzicht van taken en verantwoordelijkheden van de cliënt en de mantelzorger.