Naar hoofdinhoud Naar footer

Dementie bij mensen met een migratieachtergrond

Gepubliceerd op: 01-01-2022

Laatst bijgewerkt op: 30-09-2024

Het aantal mensen met dementie neemt snel toe door vergrijzing. Vooral onder mensen met een migratieachtergrond. Nu heeft 1 op de 10 mensen met dementie een migratieachtergrond. Veel van deze mensen weten niet veel over dementie. Of het is een taboe om erover te praten. Hier moet je als zorgverlener goed rekening mee houden. Lees op deze pagina meer over dementie bij deze groep.

Wat veroorzaakt de toename van dementie bij deze groep?

Verschillende factoren dragen eraan bij dat steeds meer mensen met een migratieachtergrond dementie krijgen. Een belangrijke oorzaak is een andere aandoening die iemand al had, zoals hart- en vaatziekten of diabetes. Ook een lager dan gemiddeld opleidingsniveau speelt een rol. 

De stijging is extra groot in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Hier wonen namelijk veel ouderen met een migratieachtergrond.

Dementie signaleren bij mensen met een migratieachtergrond

Professionals hebben soms moeite om te praten over dementie en de mogelijkheden van zorg en ondersteuning met mensen met een migratieachtergrond. Hoe maak je dementie bespreekbaar en houd je tegelijk rekening met iemands normen en waarden?

Moeite om dementie bespreekbaar maken

In sommige culturen zijn mensen minder goed bekend met dementie. Of ze zien het als iets om je voor te schamen. Daarom praten mensen met een migratieachtergrond niet snel open over dementie. Dit maakt het moeilijker om dementie te signaleren. 

Daarnaast is de taal vaak een probleem. Veel ouderen met een migratieachtergrond spreken minder goed Nederlands. Dit wordt vaak erger als iemand dementie heeft. Ze spreken dan alleen nog hun moedertaal en vergeten het Nederlands, omdat ze dat pas later hebben geleerd. 

Goede zorg begint bij vertrouwen

Bij deze groep is het extra belangrijk om aan te sluiten bij de behoeften en achtergronden van de cliënt. Hiervoor is het nodig dat je een vertrouwensband opbouwt. Pas dan kun je goede en passende zorg bieden.  

Minder vaak diagnose dementie

Ouderen met een migratieachtergrond krijgen minder vaak de diagnose dementie dan ouderen die in Nederland zijn geboren. Dat heeft ermee te maken dat voor veel mensen met een migratieachtergrond dementie een vrij onbekende ziekte is. Daardoor zoeken ze minder snel hulp bij hulpverleners voor vragen of klachten.

Mensen met een migratieachtergrond krijgen vaak geen diagnose waar dat wel nodig is. Ze vinden vergeetachtigheid bijvoorbeeld niet altijd een reden om naar de huisarts te gaan. Deze ouderen zijn daardoor meestal niet goed in beeld bij zorgmedewerkers.

Hogere zorgdruk bij mantelzorgers 

Mensen met een migratieachtergrond en dementie krijgen minder professionele zorg en ondersteuning. Ze blijven vaker thuis wonen dan mensen met een Nederlandse achtergrond. 

De familie neemt de zorg op zich, vaak de dochters in de familie. Dit leidt tot overbelaste mantelzorgers. En mensen met dementie krijgen zo niet de juiste zorg en ondersteuning. Buren en vrijwilligers hebben een veel kleinere rol in de zorg. 

Meer lezen

Agenda over dementie

Er zijn geen agenda-items gevonden