Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Persoonsgerichte dementiezorg en -ondersteuning

Gepubliceerd op: 28-07-2021

Laatst bijgewerkt op: 03-10-2024

Persoonsgerichte zorg is een manier van zorgverlening met aandacht voor de persoon achter de ziekte. Voor mensen met dementie betekent dit dat de zorg en ondersteuning aangepast worden op hun unieke behoeften, wensen en voorkeuren. Het gaat niet alleen om de ziekte. Het gaat om wie de persoon is, wat die kan, en wat diegene gelukkig maakt. Wat is persoonsgerichte zorg en hoe werkt het in de praktijk? Dat lees je hier.

Wat is persoonsgerichte zorg? 

Persoonsgerichte zorg is zorg gericht op de hele persoon in plaats van alleen op hun symptomen. Dit betekent dat zorgverleners aandacht hebben voor het medische van dementie. En dat ze kijken naar de persoonlijke wensen van de persoon. En de situatie waarin iemand leeft. 

Voorbeeld

Iemand tuinierde vroeger graag. De zorg kan worden aangepast om hen te helpen met eenvoudige tuinklussen. Dit helpt met hun zelfvertrouwen en geluk. 

Waarom is persoonsgerichte zorg belangrijk? 

Mensen met dementie ervaren vaak veranderingen in hun geheugen en dagelijkse kunnen. Dit kan hen onzeker maken en hun kwaliteit van leven verminderen. Persoonsgerichte zorg helpt om deze effecten te verminderen door zorg en ondersteuning te bieden die passen bij hun persoonlijke wensen en mogelijkheden. Het kan mensen met dementie helpen om hun gevoel van eigenwaarde te behouden en actief te blijven in hun leven. 

Hoe werkt persoonsgerichte zorg in de praktijk? 

Luisteren en begrijpen 

Leer de persoon kennen: 

  • Voer regelmatig gesprekken. Vraag naar hun wensen, interesses en wat zij belangrijk vinden in hun dagelijks leven. 
  • Praat met familieleden over wat de persoon vroeger leuk vond en welke hobby's zij hadden. Gebruik deze informatie om de zorg beter aan te laten sluiten op hun persoonlijke wensen en behoeften. 

Aanpassingen maken 

De zorg kan worden aangepast aan de wensen van de persoon, bijvoorbeeld: 

  • Pas maaltijden aan op de favoriete gerechten van de persoon. Is iemand bijvoorbeeld dol op bepaald eten? Probeer dan deze gerechten regelmatig aan te bieden. 
  • Zorg voor een comfortabele en veilige omgeving. Bijvoorbeeld door antislipmatten te plaatsen, de verlichting te verbeteren, of de inrichting aan te passen aan de behoeften van de persoon. 

Ondersteuning bieden 

Persoonsgerichte zorg is ook het ondersteunen van familieleden en mantelzorgers. Dit kan hen helpen om de zorg beter vol te houden en minder stress te ervaren. 

  • Bied hulp aan familieleden. Geef advies en praktische hulp aan familieleden en mantelzorgers over hoe zij de zorg thuis kunnen organiseren. Dit kan door tips te geven over dagelijkse taken regelen of extra ondersteuning vinden. 
  • Organiseer groepen of bijeenkomsten als ondersteuning voor familieleden. Zo kunnen jullie ervaringen delen en elkaar helpen met tips en adviezen. 

Zelfstandigheid bevorderen 

Waar mogelijk wordt geprobeerd om de persoon met dementie zo zelfstandig mogelijk te houden. Denk hierbij aan de volgende tips: 

  • Gebruik hulpmiddelen. Dit gaat over hulpmiddelen die het dagelijks leven makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan medicijnwekkers, aangepaste keukenapparaten of speciale assistieve technologie. Dit zijn ondersteunende technologische hulpmiddelen voor mensen met een beperking.
  • Moedig deelname aan activiteiten aan die ze nog kunnen doen. Laat ze bijvoorbeeld meehelpen bij eenvoudige taken in het huishouden of deelnemen aan hobby’s die ze leuk vinden. 

Praktijkvoorbeelden van persoonsgerichte zorg

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden