Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Dementie bij mensen met een migratieachtergrond

Gepubliceerd op: 01-01-2022

Laatst bijgewerkt op: 30-09-2024

Het aantal mensen met dementie, vooral onder mensen met een migratieachtergrond, neemt snel toe door vergrijzing. Op dit moment heeft 1 op de 10 mensen met dementie een migratieachtergrond. Risicofactoren zoals hart- en vaatziekten, diabetes en een lager opleidingsniveau dragen bij aan deze ontwikkeling. Deze stijging is extra groot in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Hier wonen veel ouderen wonen met een migratieachtergrond. Lees op deze pagina meer over dementie bij mensen met een migratieachtergrond.

In sommige culturen is dementie onbekend of het wordt gezien als iets om je voor te schamen. Daarom praten mensen met een migratieachtergrond niet snel open over dementie. Dit maakt het signaleren van dementie moeilijker. Ook beheersen oudere mensen met een migratieachtergrond vaak de Nederlandse taal niet goed. Vooral als zij dementie hebben, raken zij het Nederlands kwijt.

Signaleren van dementie

Hoe signaleer je dementie bij mensen met een migratieachtergrond? En hoe maak je dementie bespreekbaar wanneer je rekening houdt met hun persoonlijke waarden en normen?

Professionals ervaren soms drempels om in gesprek te gaan over dementie en de mogelijkheden van zorg en ondersteuning. Het is belangrijk om aan te sluiten bij behoeften en achtergronden van deze groep om persoonsgerichte zorg en ondersteuning te bieden. Zo is het belangrijk om een vertrouwensband op te bouwen met ouderen met een migratieachtergrond. Pas dan kan je goede en passende zorg bieden.  

Diagnose stellen 

De diagnose dementie wordt bij oudere mensen met een migratieachtergrond minder vaak gesteld in vergelijking met ouderen die in Nederland zijn geboren. Voor veel mensen met een migratieachtergrond is dementie een vrij onbekende ziekte. Zij komen niet of minder snel met klachten of vragen over dementie bij hulpverleners. Vergeetachtigheid wordt bijvoorbeeld niet altijd als een klacht gezien om mee naar de huisarts te gaan. Er vindt dan vaak geen diagnose plaats waar dat wel nodig is. Deze ouderen zijn dan vaak niet goed in beeld bij medewerkers in de zorg en welzijn.

Informele hulp 

ondersteuning. Ze wonen vaker thuis dan mensen met een Nederlandse achtergrond. De familie geeft hen zorg. En vaak komt de mantelzorg neer op de dochters van de familie. Dit leidt tot overbelaste mantelzorgers en mensen met dementie die niet de juiste zorg en ondersteuning ontvangen. Buren en vrijwilligers hebben een veel kleinere rol. 

Meer informatie

Dit is een lijst met meer informatie en hulpmiddelen voor mensen met een migratieachtergrond: 

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden