Schijf van Vijf
Gepubliceerd op: 01-02-2020
De Schijf van Vijf is een hulpmiddel voor mensen die gezond willen eten.
De Schijf van Vijf adviseert:
- Veel groente en fruit.
- Volkoren producten. Denk aan volkorenbrood, volkoren pasta, volkoren couscous en zilvervliesrijst.
- Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
- Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten.
- Dorstlessers zonder suiker.
- Niet te veel en te vaak producten buiten de Schijf van Vijf.
Het Voedingscentrum biedt verschillende instrumenten en handvatten die voor jou als zorgprofessional handig kunnen zijn. We noemen er een paar:
- De Richtlijnen Schijf van Vijf: richtlijnen van het Voedingscentrum over hoe gezond te eten en te drinken.
- Wil je weten hoeveel en wat jouw cliënt per dag nodig heeft? Vul het geslacht en de leeftijd van je cliënt in op de website van het Voedingscentrum en ontvang een overzicht van aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. Ook krijg je daarbij verschillende soorten menu’s te zien.
- Wil je weten waar de Schijf van Vijf op is gebaseerd? Zie dan de Achtergronden van de Schijf van Vijf.
- Meer algemene informatie over de Schijf van Vijf vind je op de website van het Voedingscentrum. Of kijk eens op de speciale overzichtspagina voor professionals.