Goed omgaan met tijd
Laatst bijgewerkt op: 02-11-2023
De tijd die zorgmedewerkers voelen is niet altijd hetzelfde als de tijd op de klok. Bewust worden van tijdsdruk is een eerste stap om dit te verminderen. En minder tijdsdruk zorgt voor meer werkplezier. Op deze pagina bespreken we het goed omgaan met tijd.
Tijdsbeleving
Iedereen weet wat tijd is en voor veel mensen is de klok de maatstaf voor tijd. Alleen kan je tijd wel anders beleven. Bij tijdsbeleving gaat het om gevoelens en ervaringen rondom tijd. Deze kunnen verschillen per situatie en per persoon. Ondergaat een cliënt een calamiteit? Dan kan een wachttijd van 5 minuten heel lang duren. Terwijl in een wachtkamer van de huisarts deze tijd als kort wordt ervaren.
Dit verschil in tijdsbeleving geldt ook voor zorgmedewerkers. Draai je een dagdienst en werk je in een redelijk tempo in veel verschillende situaties? Dan gaat de tijd misschien wel snel voorbij. Draai je een nachtdienst en wordt er minder actief beroep op de zorg gedaan? Dan kan de tijd langzaam voorbij gaan.
Tijdsdruk
Medewerkers in de zorg hebben vaak last van tijdsdruk. Tijdsdruk is de ervaring dat zij in verhouding tot de beschikbare tijd te veel taken hebben en tekortschieten om deze te doen. Tijdsdruk heeft te maken met veel verschillende zaken, zoals de organisatie waar je werkt, je eigen houding, cliënten en collega's.
Tijdsdruk herkennen
Tijdsdruk leidt nogal eens tot haastig werken. Dit zorgt voor kwaliteitsverlies rond de cliënt en toenemende stress bij medewerkers. Het is daarom goed om je bewust te zijn van de druk jij of een collega ervaart. Vaak gaan medewerkers die tijdsdruk ervaren minder efficiënt werken. Zij maken meer fouten en gaan door de gevolgen van fouten nog meer tijd verliezen. In de praktijk leidt dit tot de volgende symptomen:
- Haastig werken bij cliënten.
- Toenemend ziekteverzuim.
- Onvrede over de kwaliteit van eigen werk en werksituatie.
- Minder positieve omgang met cliënten en collega’s.
- Kans op uitval en vertrek uit het beroep.
Spanningsvelden voor zorgmedewerkers
Voelen zorgmedewerkers weinig vrijheid om om hun werktijd zelf in te delen? Of voelen zij geen steun van hun organisatie? Dan wordt het moeilijker voor hen om hun werk flexibel en overzichtelijk te doen. Dit kan leiden tot een negatieve spiraal, waar meer personeel alleen niet genoeg is om het probleem op te lossen.