Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

De rol van zorgmedewerkers in de informele zorg

Gepubliceerd op: 16-05-2022

Vrijwilligerscoördinatoren, activiteitenbegeleiders, verzorgenden, (wijk)verpleegkundigen, huisartsen, paramedici én welzijnsmedewerkers. Allemaal mensen die zich elke dag weer inzetten voor de kwaliteit van leven van de cliënt, samen met mantelzorgers en vrijwilligers. Hoe kun je als zorgmedewerker de samenwerking met hen zo optimaal mogelijk laten verlopen?

Samenwerken in de zorgdriehoek

Om de zorg voor een cliënt zo goed mogelijk vorm te geven, is een gelijkwaardige samenwerking tussen cliënt, naasten, en zorgmedewerkers en vrijwilligers van het grootste belang. Je kunt het zien als een zorgdriehoek, waarin alle partijen even belangrijk zijn. Samen hebben jullie een doel: goede zorg bieden die is afgestemd op de wensen en behoeften van de cliënt.

Een goed gesprek voeren

Als zorgmedewerker speel je een belangrijke rol in het verstevigen van de banden tussen de betrokken partijen in de driehoek. Iedere partij heeft zijn eigen wensen, verwachtingen en grenzen. Door hier oog en oor voor te hebben en het gesprek hierover tijdig te voeren, kun je misverstanden voorkomen en leer je elkaar steeds beter kennen en begrijpen. 

Ezelsbruggetjes voor het voeren van een goed gesprek

Een goed gesprek voeren is niet altijd even makkelijk. Terwijl dit zo belangrijk is in de samenwerking. Een prettige samenwerking, met oog voor ieders rol en positie, leidt niet alleen tot betere zorg, maar ook tot minder overbelasting en uitval van mantelzorgers. Onze ezelsbruggetjes helpen je bij het voeren van een gesprek waarin iedere partij zich gehoord voelt. 

  • Laat OMA thuis: vermijd het vormen van een Oordeel, Mening en Aanname
  • Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander
  • Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen

Handige posters

In het thema Communiceren in de zorg vind je posters met de ezelsbruggetjes die je op kunt hangen op je werk. Bijvoorbeeld in de koffiekamer, als reminder voor jou en je collega’s.

Gelijkwaardig samenwerken

Omdat situaties voortdurend veranderen is een goede samenwerking een doorlopend proces. Als zorgmedewerker ondersteun je dit proces door de samenwerking regelmatig te evalueren en de afspraken - zo nodig - bij te stellen. Investeren in een samenwerkingsrelatie vraagt aandacht en tijd. Maar het levert je ook veel op. Want alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder! 

Onderstaande modellen helpen je als zorgmedewerker om nog beter samen te werken met de andere partijen uit de zorgdriehoek.