Hulpmiddelen bij dementie
Laatst bijgewerkt op: 03-10-2024
Als iemand met dementie moeite heeft met zelfstandig activiteiten uitvoeren, kunnen hulpmiddelen ondersteunen. Ze verbeteren het leven van de persoon met dementie en verlichten de taken van naasten en zorgverleners. Lees hier meer over de verschillende soorten hulpmiddelen en hoe je een passend hulpmiddel vindt.
Soorten hulpmiddelen
Hulpmiddelen verschillen van eenvoudige tot innovatieve technologieën voor mensen met dementie. Denk bijvoorbeeld aan:
- Geheugenondersteuning: hulpmiddelen zoals de dementieklok, medicatieherinneringen en dagstructuurrobots helpen bij een georganiseerd dagelijks leven.
- Persoonlijke verzorging: hulpmiddelen voor douchen, tandenpoetsen en aankleden helpen mensen met dementie om zelfstandig te blijven en hun waardigheid te behouden. Mobiliteit: van loophulpmiddelen en rolstoelen tot speciaal vervoer. Dit zijn hulpmiddelen waardoor mensen met dementie meer bewegingsvrijheid ervaren.
- Wonen: denk aan aangepaste toiletruimtes en doucheruimtes. Of steunen, bedden, en domotica om de woonomgeving veiliger en comfortabeler te maken. Voorbeelden van domotica in een smarthome toepassing: videodeurbel, afstandsbediening voor licht en gordijnen.
- Veiligheid: leefpatroonmonitoring, alarmering en GPS-systemen kunnen voor meer veiligheid en gemoedsrust zorgen van mensen met dementie, hun naasten en zorgverleners.
- Communicatie en sociale interactie: tablets en speciale apps moedigen communicatie en sociale interactie aan. Mensen met dementie kunnen zo toch contact houden met hun omgeving en zich verbonden voelen.
Hoe vind je een passend hulpmiddel?
De juiste hulpmiddelen kiezen begint met afstemmen op de individuele behoeften en voorkeuren van elke cliënt. Het belangrijkste is om te kijken bij welke activiteit een hulpmiddel precies nodig is. Bedenk ook: wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Daarom kan het zijn dat je een hulpmiddel moet uitproberen.
Er zijn veel hulpmiddelen en technologieën beschikbaar. Het is dus niet realistisch om alles te kennen en bij te houden. Werk samen met andere zorgverleners zoals de ergotherapeut. Die kan vanuit diens vakgebied een oplossing vinden en heeft veel kennis over hulpmiddelen. Het is handig om te weten waar je informatie over passende hulpmiddelen kunt vinden:
Vilans: Hulpmiddelenwijzer
Deze website biedt een actueel overzicht van beschikbare hulpmiddelen. Je vindt hier betrouwbare informatie over hoe een hulpmiddel werkt en hoe het zit met vergoedingen. Je kunt samen met de cliënt zoeken naar hulpmiddelen en tips op basis van beperking of dagelijkse activiteit. Er is een speciale pagina voor hulpmiddelen voor mensen met dementie. Ga naar de website van de Hulpmiddelenwijzer.
Infographic: Technologie bij dementie thuis
De infographic 'Technologie bij dementie thuis' geeft een overzicht van beschikbare technologieën voor thuiswonende mensen met dementie, en in welke fase van dementie die geschikt is. Ook laat de infographic zien voor wie de technologie van belang is: de persoon met dementie zelf, de mantelzorg of de professionele zorgverlener. Bekijk de infographic.
Technologieën en dementie
Op de pagina 'Technologieën en dementie' worden verschillende technologieën uitgelegd die belangrijk zijn voor mensen met dementie. Bekijk de pagina technologie en dementie.
Een passend hulpmiddel en dan?
Weet je welk hulpmiddel passend is voor de persoon met dementie? Laat diegene dan eerst oefenen met het hulpmiddel voordat het wordt aangeschaft. Eventueel kan het hulpmiddel tijdelijk worden geleend van een andere cliënt of via een leverancier van hulpmiddelen. Past het hulpmiddel? Volg dan de cliënt in het gebruik ervan en vraag naar voor- en nadelen.
Tip voor mensen met een klein budget
Hebben mensen een klein budget? En wordt het hulpmiddel niet vergoed? Dan kunnen ze hulpmiddelen ook huren of tweedehands kopen. Op de Hulpmiddelenwijzer vind je tips.