Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Samenwerken in de wijkProfessionals in de wijk

Gepubliceerd op: 23-05-2023

Laatst bijgewerkt op: 09-09-2024

In de wijkzorg voor ouderen spelen diverse hulpverleners een rol. Deze hulpverleners werken vanuit verschillende expertisen en domeinen. Elk van hen biedt specifieke ondersteuning, afhankelijk van de behoeften van de inwoner. Op deze pagina vind je een overzicht van de meest voorkomende hulpverleners die thuiswonende ouderen tegen (kunnen) komen.

Wijkverpleegkundige

De rol van de wijkverpleegkundige is de coördinatie van zorg in de wijk, indiceren van benodigde zorg en begeleiding van ouderen met medische zorgvragen. Taken die hier bij horen zijn verpleegkundige zorg (zoals wondverzorging, toedienen van medicatie), zorgplannen opstellen en samenwerken met andere zorgverleners. 

Wil je meer weten over de rol en taken van de wijkverpleegkundige? Lees dan verder op deze pagina.

Huisarts

De huisarts is voor ouderen in de wijkzorg het eerste aanspreekpunt voor medische zorg (hoofdbehandelaar). De huisarts stelt diagnoses, voert medische behandelingen uit en verzorgt indien nodig de doorverwijzing naar specialistische zorg.

Verzorgende (IG)

De verzorgende IG biedt directe dagelijkse zorg en ondersteuning bij persoonlijke verzorging. Denk hierbij aan hulp bij wassen en aankleden en toezicht houden op het welzijn van de oudere.

Thuiszorgmedewerker

De thuiszorgmedewerker is er voor praktische hulp in het huishouden. Denk aan schoonmaken, boodschappen doen, en helpen bij lichte huishoudelijke taken.

Paramedici

Paramedici zijn zorgprofessionals die werken in de gezondheidszorg maar geen arts zijn. Ze zijn gespecialiseerd in specifieke behandelingen en therapieën die gericht zijn op het verbeteren van het lichamelijk functioneren. Ouderen in de wijkzorg kunnen te maken krijgen met verschillende paramedici. Denk aan een fysiotherapeut die de oudere ondersteunt bij het verbeteren of behouden van mobiliteit en spierkracht, een ergotherapeut die helpt bij het verbeteren van de zelfstandigheid in het dagelijks leven en de diëtist die voedingsadvies geeft de oudere ondersteund bij het opstellen van een gezond dieet.

Sociaal werker

De sociaal werker werkt vaak vanuit het sociaal (wijk)team. De rol van deze professional omvat ondersteuning bij sociale en psychische problematiek. Taken die hierbij horen zijn het begeleiden bij eenzaamheid, financiële vraagstukken en sociaal-emotionele ondersteuning. 

Wil je meer weten over de sociale (wijk) teams? Lees dan verder op deze pagina.

Casemanager dementie

De rol van de casemanager dementie is specialistische ondersteuning bij dementie. Taken die hierbij horen zijn begeleiding van ouderen met dementie en hun mantelzorgers, en coördineren van zorg rondom dementie.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden