Naar hoofdinhoud Naar footer

Evidence Based Practice

Gepubliceerd op: 10-12-2024

Laatst bijgewerkt op: 10-12-2024

Wat is Evidence Based Practice (EBP)? Op deze pagina lees je hier het antwoord op. Ook vind je op deze pagina voorbeelden van EBP bij palliatieve zorg en zelfredzaamheid.

Wat is Evidence Based Practice? 

Evidence-based practice (EBP) gaat over het geven van zorg en ondersteuning op basis van de beste informatie die op dat moment beschikbaar is. Het gaat dan om kennis die helpt om de zorg en ondersteuning zo goed mogelijk aan te passen aan wat de cliënt nodig heeft. Zo lever je zorg van de beste kwaliteit.

Bij EBP geef je zorg waarbij je uitgaat van een combinatie van vier verschillende vormen van kennis. Door beschikbare kennis uit deze vier vormen mee te nemen, kom je tot de juiste zorg voor de cliënt.

De vier vormen van kennis bij EBP: 

  1. De voorkeuren, wensen en verwachtingen van de cliënt. Je komt samen tot beslissingen. Als de cliënt niet kan meebeslissen, bijvoorbeeld door geheugenproblemen, dan beslis je met de naasten van de cliënt en handel je zoals de cliënt zou wensen.
  2. Je eigen kennis, die je hebt opgedaan en je vaardigheden die je hebt ontwikkeld. Denk daarbij aan: opleidingen, ervaringen, congressen, bijscholingen, collega’s en collega’s met een andere functie dan jij.
  3. Resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Denk daarbij aan richtlijnen en protocollen die gelden in Nederland. Of de Vilans-protocollen of overzichten van resultaten uit onderzoek.
  4. Kennis die in je eigen omgeving aanwezig is om persoonsgerichte zorg en ondersteuning te geven. Denk daarbij aan afspraken, richtlijnen en protocollen uit je organisatie. 

Ervaringen met EBP 

Wat zeggen verschillende zorgverleners over het werken met EBP? 

  • ‘Dat je de dingen doet en die dan ook wetenschappelijk zijn bewezen. Dat je niet zomaar wat doet omdat je het toevallig zo geleerd hebt. Maar dat je ook gaat onderzoeken of dat klopt en of dat werkelijk de beste manier van werken is.’
  • ‘Dat je dat ook blijft afvragen, van klopt het wat ik doe. Kritisch blijven kijken.’
  • ‘Nu ik er mee bezig ben, ga ik nu sneller denken; oh ja dat ga ik iets opzoeken.’
  • ‘Kritisch denken over wat we aan het doen zijn of dat het juiste is. Dat kan volgens mij iedereen op alle niveaus.’

Je vak is altijd in ontwikkeling. Daarom is het belangrijk je steeds opnieuw af te vragen hoe je de best mogelijke zorg geeft. Werkte iets de afgelopen 5 jaar goed? Dan kan het zijn dat dit vandaag misschien niet meer de beste aanpak is.

EBP helpt je om regelmatig en steeds opnieuw aan betere kwaliteit te werken. Dus niet: ‘Ik doe dit al jaren zo.’ Maar wel: ‘Is deze manier van werken in deze situatie nog de beste?’ EBP zorgt ervoor dat je kritische vragen gaat stellen en hiermee aan de slag gaat. Teams krijgen zo veel meer invloed op het werk. Ze voelen zich verantwoordelijk en voelen zich eigenaar van wat ze doen. Ook draagt het bij aan professionele trots en werkplezier. Bekijk voor meer informatie ook deze video over EBP en cultuurverandering.

Wat is Practice Based Practice?  

Vind je voor een vraag naar zorg en ondersteuning geen wetenschappelijke kennis? Dan maak je gebruik van de ervaringen uit de praktijk. Dat noemen we Practice Based Practice (PBP). PBP gaat om: 

  1. de ervaringen die jij als zorgverlener hebt;
  2. de ervaringen van je collega’s;
  3. de ervaringen van cliënten en familie. 

Vanuit al deze ervaringen ga je in gesprek met de cliënt en diens familie. Je beslist vervolgens samen over wat de beste zorg en ondersteuning is.  

Wat is de relatie van EBP met Passende zorg? 

Zorgverleners geven zorg en ondersteuning. Bij EBP doen zij dit op basis van het beste bewijs. Daarmee draagt EBP ook bij aan ‘Passende zorg’. Passende zorg is een manier van samenwerken die ervoor zorgt dat iedereen ook in de toekomst goede zorg krijgt. Dat is zorg, die: 

  1. werkt;  
  2. in het leven van de cliënt is georganiseerd;
  3. waarover de cliënt en zorgverlener samen beslissen. 

Het gaat om een andere manier van denken over zorg en ondersteuning. Minder aandacht enkel op ziekte en behandeling en meer inzet op kwaliteit van leven en wat iemand wél kan.

Agenda over persoonsgerichte zorg

Er zijn geen agenda-items gevonden