Positieve gezondheid bij dementie
Laatst bijgewerkt op: 30-09-2024
Mensen zijn niet hun ziekte. Dat besef, daar draait het om bij Positieve Gezondheid. De nadruk ligt dan niet op de aandoening. De nadruk ligt op de veerkracht van mensen en wat hun leven betekenis geeft.
Zes dimensies van Positieve Gezondheid
Mensen zijn niet hun ziekte. Dat besef, daar draait het om bij Positieve Gezondheid. De nadruk ligt dan niet op de aandoening. De nadruk ligt op de veerkracht van mensen en wat hun leven betekenis geeft. Positieve Gezondheid geeft een brede kijk op gezondheid aan de hand van 6 gebieden:
- Lichaamsfuncties
- Mentaal welbevinden
- Zingeving
- Kwaliteit van leven
- Meedoen
- Dagelijks functioneren
Deze dimensies zijn vertaald naar een gesprekshulpmiddel: de tool Mijn Positieve Gezondheid. In de tool worden de 6 gebieden weergegeven in een ‘spinnenwebdiagram’. Zorgverleners en cliënten kunnen met die uitkomsten een ander soort gesprek voeren. Dat is een gesprek dat gaat om het luisteren naar iemands wensen en behoeften en daarop inspelen in plaats van luisteren naar het advies van een deskundige.
Het doel van deze brede benadering is om bij te dragen aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Ook gaat het om zo veel mogelijk zelf de regie te hebben.
Hoe zet je Positieve Gezondheid in?
Het is voor mensen met dementie vaak niet meer mogelijk om een vragenlijst in te vullen, of te communiceren over hun behoeften. Hoe zet je Positieve Gezondheid dan in als onderdeel van persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie? De informatie uit de onderstaande publicaties kan je hierbij helpen.
7 inzichten over positieve gezondheid en dementie
In de factsheet ‘Positieve Gezondheid en dementie: 7 inzichten’ staan 7 inzichten die kunnen helpen bij het maken van contact vanuit het idee van Positieve Gezondheid.
Waar gaan de inzichten over?
- het gebruik van een eenvoudige versie van het spinnenweb en de vragen die erbij horen;
- het verwerken van de thema’s in het gesprek;
- het wel of niet geven van cijfers;
- het betrekken van de mantelzorger in het gesprek;
- het benutten van de fysieke omgeving als startpunt voor het gesprek en als extra informatiebron.
Je bekijkt samen met de persoon met dementie en de mantelzorger, wie of wat kan helpen de situatie te veranderen of een wens te realiseren. Hierbij houd je de regie zoveel mogelijk bij de persoon met dementie zelf. Wat kan diegene zelf doen, wat is daarvoor nodig en wie kunnen daarbij helpen?
Bekijk de factsheet ‘Positieve Gezondheid en dementie: 7 inzichten’.
Contact maken met cliënt met dementie
De handreiking ‘Een dag uit het leven van’ biedt tips over hoe je de verschillende momenten op een dag kunt benutten om contact te maken met een cliënt of bewoner met dementie. Dit is vanuit het idee van Positieve Gezondheid. Bekijk de handreiking op de website van Vilans.
Zo kun je de bewoner beter leren kennen en inspelen op de behoeften. Er worden verschillende momenten beschreven. Denk bijvoorbeeld aan het ochtendritueel en avondritueel, het eetmoment, en het bezoek van naasten. Bekijk hoe je tijdens deze momenten zoveel mogelijk kunt aansluiten op de bestaande rituelen en voorkeuren van de persoon met dementie.
Daarnaast kunnen groepsactiviteiten of 1-op-1-activiteiten ook veel informatie geven over de bewoner. In het teamoverleg kun je deze informatie en inzichten over de cliënt of bewoner bij elkaar brengen, en tips uitwisselen.
Meer informatie
Wil je meer weten over Positieve Gezondheid? En wil je weten hoe je in je organisatie aan de slag kunt met Positieve Gezondheid? Kijk dan op de pagina Positieve Gezondheid van Vilans.