Naar hoofdinhoud Naar footer

Dagbesteding en dagopvang bij dementie

Laatst bijgewerkt op: 03-10-2024

Mensen met dementie willen graag doorgaan met de activiteiten die zij voor de diagnose deden. Een zinvolle daginvulling zorgt ervoor dat mensen met dementie zichzelf van waarde blijven voelen. Een ander voordeel is dat het de voortgang van dementie kan vertragen. Daarnaast verbetert zinvolle daginvulling de kwaliteit van leven. Mensen met dementie blijven zo langer meedoen in de maatschappij.

Het is belangrijk dat een zinvolle daginvulling past bij mensen zelf en hun interesses. Het geeft de mogelijkheid om de eigen gewoontes en levensstijl te behouden. Belangrijk is om te kijken naar wat er wel kan in plaats van wat niet. Belangrijke vragen om te stellen zijn: 

  • Wat vindt iemand zelf belangrijk? 
  • Wat kan iemand met dementie nog wel?
  • Wat kunnen we doen om het leven van iemand zoveel mogelijk te laten blijven zoals het nu is? 
  • Hoe kan het eigen sociale netwerk hierin ondersteunen?   

Verschil zinvolle daginvulling, dagbesteding en dagbehandeling 

Er zijn verschillende vormen voor een zinvolle daginvulling. Denk aan: creatieve bezigheden, beweegactiviteiten, sportactiviteiten of werkactiviteiten. Deze activiteiten hoeven niet altijd door professionele zorg georganiseerd te worden. Verenigingen hebben ook steeds meer aandacht voor dementie, bijvoorbeeld Voetbal herinneringen, Participatiekoor en DemenTalent. 

Met dagbesteding bedoelen we een georganiseerde vorm van daginvulling. Dagbesteding wordt betaald vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dagbesteding kan zorgen voor ritme en regelmaat in de dag, waarin activiteiten veelal in groepen plaats vinden. Door dagbesteding kan de persoon met dementie vaak langer thuis blijven wonen. Het zorgt er ook voor dat mantelzorg minder zwaar wordt. Er zijn veel vormen van dagbesteding. Denk hierbij aan een zorgboerderij of een huiskamerproject.  

Dagbehandeling richt zich naast activiteiten ook op behandeling. Vaak is hier een multidisciplinair team bij betrokken om advies, zorg en begeleiding te geven, Dit om om te leren gaan met beperkingen, functies te behouden of te verbeteren. Dagbehandeling wordt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) betaald. Lees meer over dagbehandeling (Wlz) op de website van Zorginstituut Nederland.

Het aanbod van dagbesteding en dagbehandeling kan per gemeente verschillen. Benieuwd naar dagbehandelingsmogelijkheden in de eigen regio? Kijk dan op de website KiesvoorjeZorg.nl.  

Aandacht voor passende activiteiten 

Bespreek samen met de persoon met dementie en diens naasten wat iemand leuk vindt om te doen. Waar krijgt iemand energie van? Wil je ontdekken wat voor iemand echt belangrijk is? Lees de tips en bekijk het werkblad:

Voorbeeld

Iemand met dementie vindt het fijn om te tuinieren. Het kan zijn dat het ‘buiten zijn’ van waarde is voor die persoon. Kan iemand met dementie niet meer tuinieren? Kijk dan samen hoe het buiten zijn op een andere manier toch mogelijk is. 

Welke activiteit of vorm van dagbesteding of behandeling is passend? Het betrekken van mensen met dementie in de beslissing kan lastig zijn, maar is wel erg belangrijk. Het is echt iets om samen over te beslissen omdat dit bijdraagt aan het welzijn. Zowel van de persoon met dementie als de mantelzorger. Lees meer over samen beslissen

Welke activiteit of vorm van dagbesteding of behandeling is passend? Het betrekken van mensen met dementie in de beslissing kan lastig zijn, maar is wel erg belangrijk. Het is echt iets om samen over te beslissen omdat dit bijdraagt aan het welzijn. Zowel van de persoon met dementie als de mantelzorger.  

Dementie op jonge leeftijd 

Ook bij mensen die jonger zijn dan 65 jaar komt dementie voor. Zij zijn vaak nog in de bloei van hun leven. Om aan te sluiten bij hun wensen en behoeftes is een zinvolle daginvulling daarom extra belangrijk. SPANkracht is een praktisch hulpmiddel dat kan helpen om samen met naasten tot een zinvolle invulling te komen.   

Dementie bij een migratieachtergrond 

Heeft iemand met dementie ook een migratieachtergrond? Dan hebben zij bij een zinvolle daginvulling mogelijk behoeftes vanuit hun culturele geschiedenis.  Belangrijk is om hierbij aan te sluiten. Ook is goede samenwerking nodig. Samenwerking tussen belangrijke mensen binnen die culturele gemeenschap en welzijnsorganisaties. Zo kan er passende en zinvolle daginvulling georganiseerd worden die goed aansluit.  

Meestal is een georganiseerde vorm van daginvulling cultuurspecifiek. Dit betekent dat de daginvulling zich richt op één doelgroep met dezelfde culturele geschiedenis. Bijvoorbeeld op ouderen van Surinaamse of Molukse afkomst. Een voorbeeld zijn theehuizen voor Turks-Nederlandse of Marokkaans-Nederlandse mensen.  

Vrijwilligerswerk 

Mensen met dementie willen mee blijven doen in de samenleving. Het is belangrijk dat vrijwilligerswerk past bij de wensen en behoeften van de persoon. Er komen steeds meer plekken waar vrijwilligerswerk gedaan kan worden. Vrijwilligerswerk heeft een positief effect. Mensen met dementie voelen zich nuttiger. Ook laten zij minder psychosociale problemen zien. DemenTalent zet zich in voor vrijwilligerswerk voor mensen met dementie.  

Lees meer 

Tools over daginvulling

Er zijn geen kennisproducten.

Tips over daginvulling

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van daginvulling

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden