Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Kennisbundel

Organisatie / Uitgever

UKON Netwerk

SABA-Thuis: omgaan met apathie thuis

Gepubliceerd op: 26-06-2024

Apathie komt bij ongeveer de helft van alle thuiswonende mensen met dementie voor. Apathie heeft een negatieve invloed op de zelfstandigheid en de lichamelijke gezondheid van degene met dementie. Mensen met apathie kunnen ook sneller geestelijk achteruitgaan en ze hebben een groter risico om in een verpleeghuis te worden opgenomen.

De beste aanpak is het regelmatig onderbreken van de apathie, met dagelijkse bezigheden en plezierige activiteiten. Maar mensen met apathie hebben daar hulp bij nodig. Het bieden van hulp kan lastig zijn. UKON heeft samen met mensen met dementie, naasten, medewerkers zorg & welzijn en casemanagers dementie/zorgtrajectbegeleiders de werkwijze Samen in Actie bij Apathie-Thuis (SABA-Thuis) ontwikkeld. SABA-Thuis bestaat uit een werkwijze en materialen om naasten en zorgverleners te ondersteunen in het omgaan met apathie thuis.

Bekijk onderstaande korte video voor uitleg over het project SABA-Thuis en de materialen:

Materialen

De volgende materialen kunnen gebruikt worden om apathie bij thuiswonende mensen met dementie op te merken, te onderzoeken en te onderbreken:

  • Een Animatie waarin uitgelegd wordt wat apathie is, wat het doet met het contact tussen de persoon met dementie en de naaste/professional en hoe deze er mee om kunnen gaan. 
  • Een Informatiefolder voor naasten, vrijwilligers en medewerkers zorg & welzijn. Er wordt uitgelegd wat apathie is en hoe je het kunt opmerken. Ook de emoties van de naaste/medewerker worden besproken. 
  • Een Praatplaat Apathie als gespreksleidraad om apathie op te merken, te onderzoeken en te onderbreken.
  • Het Plezierige Activiteiten Plan Apathie (PAP-A), waarmee je als zorgprofessional en naaste(n) afspraken maakt over hoe je apathie van de persoon met dementie kunt onderbreken door middel van dagelijkse bezigheden en plezierige activiteiten.
  • Een Activiteitenblad Apathie, met voorbeelden van dagelijkse bezigheden, activiteiten en (grotere) uitjes, als inspiratie bij het Plezierige Activiteiten Plan Apathie.
  • Een Weekplanner die gebruikt kan worden om de dagelijkse bezigheden en plezierige activiteiten in te plannen. 
  • Een e-module ‘Wat is Apathie?’ om de kennis en het bewustzijn van apathie te vergroten.
  • Een e-module ‘Actieve Tijd’ met informatie en praktische tips om contact te maken met de persoon met dementie en apathie en om dagelijkse bezigheden en activiteiten te ondernemen.
  • Een Handreiking die helpt om de inzet van SABA-Thuis te coördineren.

SABA-Thuis is ontwikkeld op basis van onderzoek. Hierbij zijn zorgorganisaties Archipel, de Zorgboog en ZZG Zorggroep betrokken, net als het UKON/Radboudumc, Amsterdam UMC en de Open Universiteit. Het project is gefinancierd door Alzheimer Nederland.

Ga naar

UKON Netwerk

De tools en informatie over het project SABA-Thuis vind je op de website van het UKON.