Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Bewegen bij dementie

Laatst bijgewerkt op: 03-10-2024

Voldoende bewegen is belangrijk, ook als je dementie hebt. Uit onderzoek blijkt dat bewegen helpt om geestelijke achteruitgang te vertragen. Geestelijke achteruitgang gaat over langzamer denken, spreken en handelen. Men kan zich moeilijker concentreren en moeilijker meerdere dingen tegelijk doen. Ook als een persoon met dementie niet veel meer kan, zijn vaak nog kleine bewegingen mogelijk. Lees hier over de voordelen van bewegen en hoe je het kan aanmoedigen.

Voordelen van bewegen bij dementie 

Met bewegen kun je de dementie niet stoppen, maar mogelijk wel vertragen. Zo verbeter je met bewegen het denkvermogen, onrust, passiviteit en een betere doorbloeding. Daarnaast heeft bewegen ook fysieke voordelen. Mensen met dementie die meer bewegen, hebben minder fysieke beperkingen en minder risico op vallen dan degenen die minder bewegen. Ze blijven langer vitaal en zelfredzaam. Meer bewegen helpt bij een beter dagritme en nachtritme, en het helpt bij de eetlust. Dit draagt allemaal bij aan een betere kwaliteit van leven.

Hoe kun jij bewegen aanmoedigen? 

Veel oudere mensen met dementie bewegen te weinig. In verpleeghuizen geldt dit voor 9 van de 10 bewoners. Het grootste deel van de dag bewegen we onbewust. Het aanmoedigen van bewegen zit in kleine dingen. In die dagelijkse activiteiten liggen veel kansen om meer te bewegen. Mensen kunnen vaak nog veel zelf, zelf het gezicht wassen, plantjes water geven, zelf brood smeren. Bij het helpen wassen, kun je de bewoner zelf een aantal dingen laten doen.  

Wil je beweeggedrag veranderen?

Dan is het belangrijk om te weten wat iemand met dementie helpt of in de weg zit om te bewegen. Ook is het belangrijk om te weten wat zij vroeger gedaan hebben en nu nog graag willen doen. Zo kun je mensen te prikkelen om meer te bewegen.  

Hebben mensen weinig zin om te bewegen? 

Probeer te ontdekken waarom ze dit niet willen. Soms kan het te maken hebben dat ze niet meer weten hoe ze bepaalde activiteiten moeten doen, omdat ze bang zijn om te vallen. Blijf in ieder geval aanmoedigen en zoeken naar mogelijkheden. Ook is het goed om te kijken of er geen sprake is van een andere oorzaak. Misschien wil iemand bijvoorbeeld niet meer bewegen door pijn of somberheid. 

Starterskit: Bewegen in de ouderenzorg 

Kenniscentrum ‘Alles over sport’ en Vilans hebben een starterskit gemaakt met praktische handvatten om met collega’s aan de slag te gaan en bewegen meer planmatig op te pakken. Lees meer over de starterskit en stappenplan 'Bewegen in de ouderenzorg'.

Beweegoefeningen 

Naast alledaagse bewegingen zijn er ook oefeningen die je met de persoon met dementie kunt doen. In een filmpje deelt Joël Kruisselbrink, beweegagoog 9 beweegoefeningen voor mensen met dementie. Bekijk hieronder het filmpje:

Lees meer

Bekijk ook andere leuke activiteiten voor mensen met dementie op  allesoversport.nl.

Bron 

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden