Diagnose stellen bij dementie
Laatst bijgewerkt op: 30-09-2024
Een diagnose stellen bij dementie is moeilijk. Vergeetachtigheid en veranderingen in gedrag komen niet altijd door dementie. Deze klachten kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals een depressie, stress of medicijngebruik. Lees hier over het belang van een vroege diagnose en hoe dit werkt.
Waarom is een vroege diagnose belangrijk?
Een vroege diagnose betekent dat iemand sneller passende zorg, ondersteuning of medicatie kan krijgen. Ook verklaart de diagnose iemands gedrag. Zo helpt het mensen om zich emotioneel en praktisch voor te bereiden op de vele veranderingen.
Daarnaast krijgt de persoon met dementie beter mee wat er gaat gebeuren bij een vroege diagnose. Zo heeft die persoon nog de ruimte om mee te denken en zelf mee te beslissen over de zorg.
Ook belangrijk: een diagnose geeft je recht op zorg. Denk hierbij aan medicijnen om symptomen te onderdrukken, emotionele begeleiding en thuiszorg. Bovendien krijgen mensen met de diagnose dementie een casemanager.
Hoe wordt de diagnose dementie gesteld?
Zijn er zorgen over iemands geheugen of gedrag? Dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. De huisarts stelt een aantal vragen over de klachten. Ook doet de huisarts een aantal onderzoeken, zoals de MMSE. Dit is een korte vragenlijst die een beeld geeft van het volgende:
- het geheugen van de persoon;
- taalvermogen: hoe goed iemand taal kan gebruiken;
- concentratievermogen: hoe goed iemand zich kan concentreren.
Een bloedonderzoek of urineonderzoek kan andere oorzaken uitsluiten.
Doorverwijzing naar een geheugenpolikliniek
Vermoedt de huisarts dat iemand dementie heeft? Dan kan de huisarts de diagnose zelf stellen. Maar de huisarts kan ook doorverwijzen naar bijvoorbeeld een geheugenpolikliniek, een polikliniek geriatrie of een polikliniek neurologie.
In de poliklinieken doen specialisten verder onderzoek. Deze specialisten kunnen vaststellen of iemand dementie heeft en welke ziekte de dementie veroorzaakt.
In Nederland zijn er meer dan 100 geheugenpoliklinieken, waaronder 5 alzheimercentra:
- Alzheimercentrum Amsterdam
- Alzheimercentrum Erasmus MC (Rotterdam)
- Alzheimer Centrum Limburg (Maastricht)
- Radboudumc Alzheimer Centrum (Nijmegen)
- Alzheimer Centrum Groningen
Onderzoeken naar dementie
Op de geheugenpoli's zijn er verschillende mogelijkheden voor diagnostische testen. Het advies is om samen met de persoon met dementie te beslissen welke onderzoeken ze doen. Let op: niet ieder ziekenhuis biedt alle diagnostische testen aan.
Voorbeelden van onderzoeken op een geheugenpoli zijn:
- neuropsychologisch onderzoek (NPO)
- beeldvormend onderzoek (MRI/CT)
- ruggenprik
- amyloïd PET-scan
Video: bezoek aan de geheugenpoli
Benieuwd hoe een bezoek aan een geheugenpoli eruit ziet? Alzheimercentrum Amsterdam heeft daar deze animatie over gemaakt:
Alzheimercentrum Amsterdam
Video: gesprek over de uitslag
Voor een beeld van het gesprek over de uitslag kun je deze animatie bekijken van Alzheimercentrum Amsterdam:
Alzheimercentrum Amsterdam