Werken aan zelfredzaamheid: ‘In 6 stappen naar passende zorg’
Gepubliceerd op: 14-04-2025
Wat kan iemand zelf? Wat kan de familie doen? Met het model ‘In 6 stappen naar passende zorg’ krijg je de handvatten om het gesprek over zelfredzaamheid thuis te kunnen voeren. Aan de hand van dit model zijn 3 gesprekstools ontwikkeld door Argos Zorggroep.
Waarom zijn deze tools ontwikkeld?
Beleidsadviseurs Leona Ouwehand en Anja Gokke vertellen: ‘Onze wijkverpleegkundigen gaven aan dat zij behoefte hadden aan handvatten om met cliënten en hun familie te praten over wat iemand zelf nog kan. We kregen de vraag: “Hoe voeren we het gesprek over zelfredzaamheid thuis?”’
Hoe zijn de tools ontwikkeld?
‘We hebben deze tool samen met zorgprofessionals ontwikkeld. Dit gebeurde in een lean-traject in een werkgroep met wijkverpleegkundigen, casemanagers, een gedragsconsulent, een teamleider thuiszorg, een zorgadviseur en een medewerker welzijn.’ Het model met de 6 stappen is gebaseerd op de Schijf van 5.
Om welke tools gaat het?
Het model met de 6 stappen naar passende zorg heeft Argos Zorggroep verwerkt in:
- Een ansichtkaart
- Een flyer
- Een poster
De ansichtkaart en flyer zijn voor iedereen beschikbaar en kun je gebruiken als inspiratie voor jouw organisatie.
Wijkverpleegkundigen zien dat het krantje halen en de hond even uitlaten door de zorgmedewerker niet meer zo logisch is. In gesprekken met cliënten en familie roept de familie vaak al snel: “Oh, dat kan ik wel doen”, of “Ik weet iemand die dat wel kan doen.” Tijdens de gesprekken zagen we dat de vraagverlegenheid van cliënten naar naasten afnam.
Hoe zetten jullie binnen Argos Zorggroep deze middelen in?
Argos Zorggroep gebruikt de middelen op de volgende manier:
- De poster hangt in de teamkamer en staat op het intranet.
- De ansichtkaart zit in de werktas van elke zorgverlener.
- Bij een huisbezoek gebruikt de wijkverpleegkundige of casemanager de ansichtkaart en de flyer in het gesprek met de cliënt en familie.
- De ansichtkaart en de flyer worden bewaard bij de cliënt, samen met belangrijke contactgegevens en informatie over de organisatie.
Hoe hebben jullie gezorgd voor implementatie?
‘We hebben een presentatie gegeven aan zorgteams, de zorgadviseurs en het management. Tijdens trainingen leerden zorgverleners hoe ze de tool kunnen gebruiken. We hebben de poster en de ansichtkaarten onder onze teams verspreid. In ons nieuwe zorgdossier (ONS) zijn de 6 stappen ingebouwd. Bij elke doel lopen zorgverleners deze 6 stappen na. Per doel komt zo vast te staan wie wat doet.’
Wat levert het op?
‘Wijkverpleegkundigen vinden het makkelijker om het gesprek aan te gaan en merken dat cliënten en hun familie sneller meedenken. Familieleden bieden vaker hulp aan. Het verlaagt de drempel om hulp te vragen en maakt cliënten minder afhankelijk van professionele zorg.’
Resultaten:
- De PREM-score (tevredenheid van cliënten) steeg van 8.6 naar 8.9. Van de 150 cliënten vulden 170 deze vragenlijst in.
- Er was 18% minder professionele zorg per cliënt nodig in 2024 ten opzichte van 2023. Die tijd kan aan andere cliënten besteed worden.
- Familie neemt steeds vaker taken op zich. In 2023 was 25% van de mantelzorgtaken vastgelegd in het zorgdossier, in 2024 was dit al 60%.
Hebben mantelzorgers moeite met hun taken? Dan kan een mantelzorgconsulent hen ondersteunen.
Wat zijn de volgende stappen?
‘We willen deze kaart ook gaan gebruiken in het verpleeghuis en revalidatiecentrum. We merken nu in 2025, dat ondersteunende technologieën daar nog niet volledig worden ingezet. Denk daarbij aan een medicijndispenser. Wij willen met deze kaart bereiken dat mensen in het verpleeghuis en revalidatiecentrum zelf dingen blijven doen. Eventueel met ondersteuning van technologie.’