Slimme ICT verhoogt levenskwaliteit senioren
Gepubliceerd op: 17-10-2022
Hoe kan slimme technologie senioren helpen om langer zelfstandig en zelfredzaam te blijven? ZonMw ondersteunt projecten die zulke technologie ontwikkelen met het programma Active & Assisted Living (AAL).
Project Precise: Valpreventie moet je gericht doen - en dat kan nu
Wist je dat maar liefst één op de drie senioren jaarlijks ten val komen in hun eigen woning? Dat is in de eerste plaats heel vervelend voor henzelf. Maar het vormt ook een flinke belasting voor de organisatie en financiering van zorg. Het advies is om dit dan ook zoveel mogelijk te voorkomen. Inzetten op preventie doe je door senioren te trainen, zodat ze hun spierkracht en balans zo veel en zo lang mogelijk behouden.
Met project Precise is een slimme tool ontwikkeld waarbij je gericht met valpreventie aan de slag kunt gaan. Met de tool kan een zorgprofessional of mantelzorger een oudere screenen. Met behulp van algoritmes kan de tool vervolgens nauwkeurig het risico op een valincident voorspellen en een passende interventie voorstellen. Die screening en die interventie vormen het platform ‘DigiRehab’.
Project ALPHA: Tool monitort eiwitten en geeft advies
Hoe kun je voldoende aminozuren blijven innemen? Want die zuren zijn cruciaal voor behoud van spierkracht en -massa, ook bij ouderen. Je kunt daarbij niet zonder eiwitten. Eiwitten zitten in allerlei dierlijke producten zoals vlees en eieren. Maar ook in plantaardige producten zoals vleesvervangers, noten, bonen en zuivel zijn ze te vinden. Juist deze producten eten mensen minder naarmate ze ouder worden terwijl ze er juist meer van nodig hebben. Het ouder wordende lichaam reageert namelijk minder goed op de prikkel die eiwit geeft aan de spieren.
Project Alpha bouwt een app die diëtisten helpt om cliënten te adviseren. De app kan iemands inname van aminozuren vergelijken met de richtlijnen en komt met suggesties om tekorten aan te vullen. Het project loopt nog tot december 2022.
Project Aid2BeWell: Een robot die inspeelt op je gezichtsuitdrukking
Mensen worden steeds ouder en de vraag naar zorg blijft groeien. Hoe kun je ouderen ondersteuning bieden naast de reguliere zorg? En kun je hierbij de gemoedstoestand beïnvloeden?
In het project Aid2BeWell zijn onderzoekers bezig met het ontwikkelen van een slimme robot. Deze sociale robot geeft adviezen om (nog) gezonder te leven. Wilt u fysieke oefeningen doen? Een wandeling maken? Een korte geheugentraining doen? De robot leert ook gezichtsuitdrukkingen te herkennen, want timing is belangrijk. De kunst is dat de robot het juiste advies geeft op het juiste moment. Het doel van dit project: extra ondersteuning bieden naast de reguliere zorg.
Project Demicare: Schoenzooltje steunt mantelzorger bij dementiezorg
Hoe kun je mantelzorgers ontlasten die zorgen voor iemand met dementie? En hoe zet je hier technologie voor in? De app Demicare ondersteunt mantelzorgers bij de zorg voor hun naaste.
De app, die een vervolg is op project Succes, geeft o.a. advies en tips aan mantelzorgers. Om ervoor de te zorgen dat de app gepersonaliseerd is moeten mantelzorgers eerst wat vragen beantwoorden over onder andere gezondheid (gedrags- en fysieke symptomen), het netwerk, het dagelijks leven (zorgactiviteiten, aantal contactmomenten) en de achtergrond van de mantelzorger (‘was u al bekend met dementie?’). Daarna weet de app welke informatie echt relevant is voor de cliënt en de mantelzorger.
Naast de app maakt Demicare ook gebruik van sensoren. Zo kan een smartwatch iemands hartslag meten, dit kan een mantelzorger helpen om het gedrag van het betreffende moment te begrijpen en verklaren. Maar er is ook een slim schoenzooltje beschikbaar met sensoren dat iemands loopsnelheid meet en aan de hand van afwijkingen iets kan zeggen over veranderingen in het denkvermogen. Het doel van dit project is om optimale persoonsgerichte zorg te leveren aan mensen met dementie en hun netwerk.
Project Hannah: Slimme speaker Hannah helpt stilte doorbreken
Veel ouderen die een partner hebben verloren of die zijn verhuisd, raken hun sociale netwerk kwijt. Een veelgehoorde zin is dan ‘het is zo stil geworden om mij heen’. Deze zin is de inspiratie voor project Hannah, een slimme speaker die senioren met elkaar in contact brengt.
De speaker kun je in huis zetten en nodigt je uit om een praatje te maken met iemand die ook zo’n speaker in huis heeft. Op dit moment wordt er een prototype gebouwd dat getest gaat worden in de praktijk. Speaker Hannah vraagt na elk gesprek of je deze wilt waarderen. Als ze ziet dat je al vijf keer met Jan hebt gesproken dan vraagt Hannah of je hem nog eens wil spreken. Hoe meer je gebruik maakt van de speaker hoe beter je je sociale netwerk kunt uitbreiden en sturen.
Meer weten?
Bekijk de website van ZonMw om meer te lezen over deze projecten.