Kenmerken van hoogbegaafde ouderen
Gepubliceerd op: 15-03-2023
Er is veel aandacht voor hoogbegaafdheid bij jongeren. Maar er zijn ook veel hoogbegaafde senioren. Daar lees je weinig over. Om meer aandacht voor dit onderwerp te krijgen, deelt Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen onderstaande punten om hoogbegaafdheid te herkennen bij ouderen.
Door hoogbegaafdheid te herkennen, voelen bewoners zich minder eenzaam. Hiermee kunnen problemen worden voorkomen. Mensen begrijpen beter waarom ze zich eenzaam voelen en anders zijn. Hoogbegaafde mensen hebben namelijk meer moeite om aansluiting te vinden bij anderen. Ze hebben andere interesses en vervelen zich sneller.
Hoe herken je hoogbegaafde ouderen?
Iemand kan hoogbegaafd zijn als hij of zij:
- Een brede interesse heeft in 1 of meer bijzondere hobby's.
- Zeer nieuwsgierig is en graag nieuwe dingen leert.
- Creatief is en goed verbinding kan leggen tussen verschillende gedachten.
- Graag zelf beslissingen neemt.
- Een hoogbegaafd (klein)kind heeft.
- Liever een boek leest dan tijd besteedt in een groep.
- Liever alleen naar buiten gaat dan naar een verjaardag.
- Vastliep op school en op latere leeftijd alsnog een opleiding heeft afgerond.
- Veel verschillende banen heeft gehad en soms ook meningsverschillen had op het werk.
Activiteiten organiseren
Door rekening te houden met deze punten, wordt het makkelijker om activiteiten te vinden die beter bij hoogbegaafde ouderen passen. Activiteiten rondom een inhoudelijk thema zijn hier een goed voorbeeld van. Denk daarbij aan lezingen met discussies achteraf, muziekuitvoeringen of denkspellen zoals Scrabble, bridge, schaken en Mahjong.
Het organiseren van deze activiteiten geeft hoogbegaafden de beste kans om elkaar te ontmoeten. Hoewel ze erg van elkaar kunnen verschillen, helpt het toch om contact met elkaar te maken. Niet alle hoogbegaafden worden automatisch vrienden, maar door het contact voelen ze zich wel sneller beter begrepen.
Hoogbegaafd en zorg krijgen
Het verlenen van zorg aan een hoogbegaafde persoon kan leiden tot onprettige situaties. Er kunnen sneller meningsverschillen ontstaan, omdat ze graag alles zelf onder controle willen houden. Ze willen graag hun gewoontes tot in de details vasthouden, want daar hebben ze goed over nagedacht. Dit kan voor de zorgprofessional soms lastig zijn.
Wil je meningsverschillen voorkomen? Dan is goede communicatie nodig. Hiervoor heeft Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen een flyer gemaakt om de communicatie tussen hulpverlener en de bewoner makkelijker te maken. Download de flyer 'Hoogbegaafde ouderen: informatie voor zorgprofessionals' (pdf)