‘Eten is beleven. Ook voor mensen met slikproblemen’
Gepubliceerd op: 23-08-2022
Voor Werner Drent, chef-kok bij Hutten en werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, zijn beleving en smaak kernbegrippen in zijn dagelijkse werk. Onlangs ontwikkelde hij oud-Hollandse koeken voor mensen met slikproblemen. Werner: ‘Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Het is een kwestie van uitproberen.’
Eten met je ogen
Volgens Werner wordt de beleving van eten en drinken onderschat. Zeker bij mensen met slikproblemen. ‘Eten met je ogen is heel belangrijk. Daarom moet een gemalen maaltijd herkenbaar zijn. Zodat gemalen worteltjes ook daadwerkelijk smaken naar en er uitzien als worteltjes.’ Dit kan door te werken met vormpjes. ‘Heb je geen vormpjes? Serveer dan de verschillende onderdelen van de maaltijd apart. Nooit door elkaar. Ook kun je in laagjes werken door de verschillende maaltijdonderdelen te stapelen in doorzichtige potjes/schaaltjes.’
Vind hier tips over hoe je een fijngemalen maaltijd aantrekkelijk kan presenteren.
Luister naar de bewoner
Werner weet hoe het eraan toe gaat in de langdurige zorg. Eerder werkte hij in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Hij vindt het belangrijk dat zorginstellingen mee gaan met de tijd. Niet alle ouderen willen spinazie, gekookte aardappelen en een gehaktbal. ‘Luister naar de bewoner: laat mensen meebeslissen in het aanbod van eten en drinken. En laat mensen net zo lekker eten als thuis.‘
Meer weten?
- Zoek je leuke recepten voor mensen met slikproblemen? Kijk dan eens op de website datisevenslikken.nl of bestel het receptenboek De vloeibare keuken voor op de zorgafdeling.
- Wil je meer weten over slikproblemen? Kijk dan verder bij het thema Eten en drinken op Zorg voor Beter.