Ervaringsverhalen interprofessioneel samenwerken in verpleeghuis
Gepubliceerd op: 25-07-2024
In een interprofessionele samenwerking werk je samen met alle personen rondom een cliënt. Dat zijn zowel zorgprofessionals, de cliënt zelf als zijn naasten. Maar hoe werk je goed samen? In deze ervaringsverhalen lees je hoe andere teams samenwerken in het verpleeghuis. Wat gaat er goed en wat kan er beter?
Samenwerken zorgt ervoor dat de zorg beter aansluit bij wensen van de cliënt en zijn of haar naasten. Toch gaat samenwerken tussen verschillende professionals niet altijd goed. Interprofessioneel samenwerken is lastig om de volgende redenen:
- De verschillende professionals gebruiken andere woorden.
- Professionals zijn niet altijd op de hoogte van elkaars taken en verantwoordelijkheden.
- Professionals hebben weinig tijd, door ingewikkelde zorgvragen.
- Zorgteams werken op één afdeling, maar behandelaren werken bij meerdere afdelingen. Daardoor zien zij elkaar niet dagelijks.
- Als professional moet je over de grenzen van je vakgebied heen kunnen kijken.
Op de website van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen vind je verschillende ervaringsverhalen over interprofessioneel samenwerken. Zorgteams en behandelaren hebben acties bedacht en getest om beter samen te werken in het verpleeghuis. In de ervaringsverhalen vertellen de deelnemers over de geleerde lessen. Ook vind je tips om beter samen te werken.
Twee voorbeelden van ervaringsverhalen:
1. Sanne Tilleman, kwaliteitsverpleegkundige, vertelt over haar samenwerking met collega’s en mantelzorgers. Met het hele team voeren zij coach- en intervisiegesprekken. Twee quotes uit haar ervaringsverhaal:
'Vóór het project bedoelden we met ‘team’ het zorgteam, maar als we nu over het team spreken, dan bedoelen we inclusief behandelaren, dus ook de arts en bijvoorbeeld de ergotherapeut.' 'Een grote verandering van de organisatie is dat de behandelaren meer locatiegericht zijn gaan werken.'
Lees het hele verhaal van Sanne op HAN.nl.
2. Hiske van Vuuren, ergotherapeute, en Kimberly van den Kieboom, verpleegkundige geriatrische revalidatie vertellen hoe zij meer zijn gaan samenwerken. Twee quotes uit hun ervaringsverhaal:
'Alle disciplines op de afdeling maken gebruik van dezelfde kantoorruimte. Je kunt elkaar dus makkelijk en laagdrempelig spreken.' 'Tijdens het project hebben we allemaal een lijst gemaakt van de taken van ándere disciplines. Dus wat jij dacht wat anderen doen. Die lijst ging naar de discipline zelf toe.'
Lees het hele verhaal van Hiske en Kimberly op HAN.nl.
Over de ervaringsverhalen
De verhalen en geleerde lessen zijn verzameld in het project Evidence 2.0. In dit project is actieonderzoek gedaan in 11 interprofessionele teams in 6 Nederlandse verpleeghuizen. Het onderzoek is uitgevoerd door de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Meer ervaringsverhalen vind je op de website van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.