Wie is Wie in de wijk?
Gepubliceerd op: 16-10-2019
Voor de zorg en ondersteuning aan ouderen zijn veel verschillende beroepskrachten en vrijwilligers actief. Het is makkelijk om hierin het overzicht te verliezen. De infographic 'Wie is wie in de wijk?' geeft inzicht in wie belangrijke spelers zijn en in hun belangrijkste taken.
Infographic als handig hulpmiddel
De infographic is een handig hulpmiddel om te controleren hoe de lokale situatie is geregeld. Wie doet lokaal eigenlijk precies wat? Dit controleer je samen met collega’s of andere organisaties.
Liggen er kansen om nieuwe samenwerkingen aan te gaan of bestaande samenwerkingen uit te breiden? En als taken dubbel worden gedaan, is er dan een andere verdeling nodig? De infographic ‘Wie is die in de wijk?’ is een handig hulpmiddel om hierover in gesprek te gaan.
Infographic ‘Wie is wie in de wijk?’
Bekijk hieronder de infographic 'Wie is wie in de wijk'. Deze vind je bij Downloads. Zelf de ‘Wie is wie in de wijk’ invullen? Gebruik het handige invuldocument, die je ook onderaan de pagina bij Downloads vindt.
Behoeften van ouderen en professionals bijna hetzelfde
In september 2018 is de infographic ‘Wie is wie in de wijk’ verder ontwikkeld voor ouderen. In Amsterdam en Druten zijn er interviews met groepen gehouden. Dit had als doel om de behoeften en wensen van zowel ouderen als professionals duidelijk te krijgen. Verrassend is dat de behoefte bijna hetzelfde was: ouderen willen vooral een duidelijk aanspreekpunt (‘Wie moet ik hebben?’). Professionals willen graag weten welke zorg en ondersteuning er nog meer is.
Wie is wie bij dementie?
De infographic ‘Wie is wie bij dementie’ is onderaan het artikel te downloaden. De infographic laat zien welke professionals van zorg en welzijn er rond een cliënt zijn. Zo zie je in één keer wie er betrokken zijn: de casemanager, psycholoog, huisarts, het wijkteam, de dagbesteding. De afbeelding geeft antwoord op een van de meest belangrijke vragen: Wie staan er om mij heen?
Ondersteuning bij dementie in beeld
Dementie is een ziekte die gaat over het hele leven. Dementie houdt zich niet aan wetten, regels en schotten. In ons land is de zorg en ondersteuning heel precies georganiseerd. Dat zien we terug in het grote aantal beroepskrachten en vrijwilligers. Zij zijn actief in de ondersteuning en zorg voor kwetsbare ouderen. Het voordeel daarvan is dat er veel zorg en ondersteuning beschikbaar is.
Het nadeel is dat het veel werk vraagt om zorg en ondersteuning goed op elkaar aan te passen. Dit kan informeel zijn, zoals mantelzorgers en vrijwilligers. Het kan ook professioneel zijn, zoals een huisarts of een wijkverpleegkundige. Daarnaast kan het vanuit zorg of welzijn georganiseerd worden.
Daarom ontwikkelde Dementiezorg voor Elkaar de infographic ‘Wie is wie bij dementie’. Deze vind je onderaan de pagina bij Downloads. Zij geven hiermee antwoord op vragen die vaak worden gesteld: ‘Wie is wie en wie doet wat?’
Video's: wat doet een ....
Van een aantal spelers is een korte video gemaakt. Een praktijkondersteuner, een cliëntondersteuner en een mantelzorgondersteuner vertellen over hun rol en taken. Bekijk de video’s hieronder.
- Wat doet een mantelzorgondersteuner?
- Wat doet een cliëntondersteuner?
- Wat doet een praktijkondersteuner?
Geen volledig beeld van de wijk
De makers hebben met de infographic een algemeen beeld willen geven over het aantal spelers in de wijk. Het is niet hun doel om helemaal compleet te zijn. Er zijn heel veel professionals actief in de wijk en de situatie is bij elke gemeente anders. Het gaat de makers vooral om het voeren van een gesprek over de spelers in de wijk.
De infographic 'Wie is Wie in de wijk' is gemaakt in de werkplaats Lokaal samenwerken van BeterOud.
Downloads