Passende zorg: Beter Laten en Beter Doen
Gepubliceerd op: 29-06-2023
Passende zorg is een manier van samenwerken die ervoor zorgt dat iedereen ook in de toekomst goede zorg kan krijgen. Dat is zorg die werkt, waar mogelijk dicht bij de bewoner of cliënt en waarbij zij samen met de zorgverlener beslissen. Het gaat om andere manier van denken over zorg. Minder focus op ziekte en behandeling en meer inzet op kwaliteit van leven en wat iemand wél kan. Hoe pak je dat aan?
Beter Doen
Maar hoe weet je nu wat werkt? Hiervoor kun je onder andere terecht bij de Databank Erkende Interventies. Hier vind je interventies voor de langdurige zorg die gecontroleerd zijn door een speciale commissie. Veel bekeken interventies zijn bijvoorbeeld de muziekkusseninterventie tegen nachtelijke onrust en de interventie GRIP op probleemgedrag bij mensen met dementie.
Beter Laten
In de praktijk voeren verpleegkundigen en verzorgenden nog dagelijks handelingen uit waarvan het nut niet aangetoond is. Deze handelingen niet meer doen kan tijd, leed en geld schelen. Een belangrijk onderdeel van passende zorg is dat zorgprofessionals dit soort handelingen niet langer doen. V&VN maakte lijsten met dingen die je in je werk beter kunt laten. Voor zowel de verpleeghuiszorg als de wijkverpleging is er een top 5 'Beter Laten' opgesteld in een overzichtelijke infographic.