Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Downloads

Soort

Casuïstiek

Organisatie / Uitgever

[Ont]Regel de Langdurige Zorg

Programma's / projecten

[Ont]Regel de Langdurige Zorg (ORLDZ)

Prijs

Gratis

Downloads

Kraak de Casus

Gepubliceerd op: 23-09-2024

Laatst bijgewerkt op: 24-10-2024

Met de juiste invulling van deze sessie kan jij, als procesbegeleider, ervoor zorgen dat de zorgprofessionals kunnen doen wat zij het liefst doen: zorg leveren aan degene die dat nodig hebben. We wensen je veel succes en plezier met het proces. En we hopen dat jullie mooie resultaten bereiken.

Wat is ‘Kraak de Casus’?

Kraak de Casus is een sessie, waarin je samen met het team betrokkenen uit de organisatie aan de slag gaat om een regel of werkproces te versimpelen: je gaat samen ontregelen. Jullie gaan aan de hand van praktijkvoorbeelden onderzoeken, waarin onnodige regeldruk wordt ervaren. Namelijk een regel of werkproces dat door veel zorgprofessionals aangegeven wordt als ‘lastig en onnodig’. Vervolgens bedenken jullie oplossingen voor deze onnodige handelingen.

Wat is het doel?

Het doel is om samen met het team op zoek te gaan naar oplossingen om overbodige regels en/of werkprocessen aan te pakken, zodat de tijd kan worden besteed aan de kerntaak: zorg leveren.

Profiel procesbegeleider

Om de sessie goed te laten verlopen, is het nodig om een procesbegeleider aan te stellen. Deze kan de sessie voorbereiden en begeleiden. De taak van de procesbegeleider is om de groepsdynamiek te begeleiden en te zorgen dat alle deelnemers betrokken en productief blijven. Een goede procesbegeleider beschikt over sterke communicatievaardigheden, is empathisch en heeft een goed inzicht in groepsdynamiek. Hij of zij moet in staat zijn om conflicten op te lossen en iedereen aan boord te houden.

Meer weten over ontregelen?

Administratieve taken zijn vaak niet goed voor het werkplezier. Bekijk in het thema Werkplezier veelgestelde vragen, hulpmiddelen, tips en voorbeelden die je verder helpen met het verminderen van deze regeldruk. Tip: Schrijf je ook in voor de ontregelnieuwsbrief. Dan krijg je 4 keer per jaar een inspirerende nieuwsbrief en weet je wanneer er bijeenkomsten worden georganiseerd.

Downloads