5 tips om mantelzorgers en vrijwilligers hygiënisch te leren werken
Gepubliceerd op: 22-04-2024
Als zorgmedewerker in het verpleeghuis werk je vaker samen met informele zorg, zoals mantelzorgers en vrijwilligers. Zij doen steeds vaker zorghandelingen. Bijvoorbeeld een cliënt naar het toilet helpen. Het is belangrijk dat deze handelingen hygiënisch gebeuren om infecties te voorkomen. Hoe informeer je en leer je informele zorgverleners over infectiepreventie? Ontdek de 5 tips.
Tip 1: Praat over hygiënisch werken met mantelzorgers en vrijwilligers
Praat met mantelzorgers en vrijwilligers over hygiënisch werken op rustige momenten. Bij mantelzorgers zou dit gesprek bijvoorbeeld kunnen bij het thuisbezoek. Bij vrijwilligers kun je tijdens het intakegesprek hygiënisch werken bespreken. Dit kan ook de vrijwilligerscoördinator doen. Het is belangrijk om te blijven praten over hygiënisch werken. Laat het onderwerp vaker terugkomen in gesprekken.
Licht tijdens gesprekken met mantelzorgers en vrijwilligers de volgende punten toe over het belang van hygiënisch werken:
- Hygiënisch werken is belangrijk voor de gezondheid van hun naaste, zichzelf en hun omgeving.
- Schone handen helpen het beste om infecties te voorkomen.
- Hoe handen wassen en desinfecteren precies moet.
- Op welke momenten het belangrijk is om de handen te wassen of juist te desinfecteren.
Tip! Laat het volgende filmpje zien aan mantelzorgers en vrijwilligers over de verspreiding van bacteriën. Zo zien zij hoe bacteriën kunnen verspreiden. Ze snappen beter waarom hygiëne belangrijk is.
Tip 2: Maak duidelijke afspraken over hygiëne met mantelzorgers en vrijwilligers
Afspraken over hygiëne geven duidelijkheid aan jou als zorgmedewerker en aan mantelzorgers en vrijwilligers. Waar maak je bijvoorbeeld afspraken over met mantelzorgers en vrijwilligers?
- Je maakt afspraken over de materialen die ze mogen gebruiken. Denk aan handschoenen en middelen om te desinfecteren.
- Je maakt afspraken over het desinfecteren van handen bij binnenkomst.
- Je maakt een afspraak na een paar maanden om te bespreken of het hygiënisch werken lukt. Voorbeeld van een vraag: Je gaat langs bij je naaste in het verpleeghuis. Hoe gaat het desinfecteren van je handen bij binnenkomst?
Tip 3: Bespreek met je leidinggevende hoe jullie zorgorganisatie mantelzorgers en vrijwilligers betrekt bij infectiepreventie
Wat kun je aan je leidinggevende vragen in het gesprek?
- Hoe zou het betrekken van mantelzorgers of vrijwilligers beter kunnen?
- Wat kan ik doen om mantelzorgers of vrijwilligers beter bij infectiepreventie te betrekken?
- Kun je me tips geven hoe ik in gesprek kan gaan met mantelzorgers of vrijwilligers over hygiëne?
Tip 4: Doe voor hoe het hygiënisch werken moet
Laat mantelzorgers en vrijwilligers zien hoe ze een bepaalde zorghandeling volgens de hygiëneregels uit moeten voeren. Voorbeelden van handelingen zijn:
- Je handen desinfecteren.
- Hygiënisch aantrekken van je handschoenen.
- Hygiënisch uittrekken van je handschoenen.
Ga na of de mantelzorgers of vrijwilliger begrijpt hoe het moet. Geef ruimte voor vragen en noem ook dat ze altijd nog vragen mogen stellen. Vertel ook welke spullen er nodig zijn voor de zorghandeling en waar die spullen liggen. Controleer of de mantelzorger of vrijwilliger de zorghandeling hygiënisch uitvoert. Als het nodig is, geef je feedback of aanvullende tips.
Tip 5: Durf mantelzorgers en vrijwilligers aan te spreken op hygiëne
Het is belangrijk om elkaar aan te spreken op hygiënisch werken. Dus ook als je ziet dat mantelzorgers en vrijwilligers niet hygiënisch werken. Vertel hen waarom het belangrijk is om wel hygiënisch te werken. Leg uit hoe het hygiënisch kan en doe dit eventueel voor.
Iemand aanspreken op hygiëne kan moeilijk zijn. Probeer dit daarom op een respectvolle manier te doen. Vaak staan mantelzorgers en vrijwilligers open voor feedback.
Doe mee aan Samen werken aan infectiepreventie
Wil je aan de slag met het verbeteren van hygiënisch werken en het voorkomen van infecties? Het programma ‘Samen werken aan infectiepreventie’ ondersteunt jouw organisatie daar graag bij. Gedragsverandering en samenwerking staan in de aanpak centraal. Heb je interesse? Lees meer over het programma Samen werken aan infectiepreventie.