Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips crisissituatie dementie

Gepubliceerd op: 01-01-2018

Rondom mensen met dementie ontstaan regelmatig crisissituaties die kunnen leiden tot een acute opname in een ziekenhuis of verpleeghuis. De mantelzorger speelt een belangrijke rol in het signaleren en voorkomen van crisissituaties. Radboudumc heeft naar aanleiding van onderzoek tips geformuleerd voor mantelzorgers om crisissituaties te voorkomen.

Zij staan het dichtst bij de persoon met dementie dus zijn ook de eerste die kunnen merken of de situatie veranderd is. Daarentegen kan het juist ook erg moeilijk zijn veranderingen te signaleren omdat de mantelzorger middenin de situatie zit. Daarnaast is de aanleiding voor een acute opname vaak overbelasting van de mantelzorger is. Als we crisisopnames willen voorkomen is het dus ook erg belangrijk om als mantelzorger goed voor je zelf te (laten) zorgen. 

Hieronder staan acht tips voor mantelzorgers om crisissituaties te voorkomen of minder acuut te laten verlopen:

  1.  Zorg dat je weet wie het eerste aanspreekpunt is als het gaat om de zorg voor jouw naaste en hoe je diegene snel kunt bereiken.
  2. Vraag om voorlichting jouw eerste aanspreekpunt over de ziekte en wat je kan verwachten, voorbeelden/‘kleine crisissituaties’ die vaak voorkomen bij mensen met dementie en die ook jouw naaste en jou kunnen overkomen.
  3. Bespreek ‘kleine crisissituaties’ met het eerste aanspreekpunt als ze jou en jouw naaste overkomen zijn, wat je het beste kunt doen op het moment dat ze weer optreden en wat gedaan kan worden om deze in de toekomst te voorkomen.
  4. Gebruik ‘kleine crisissituaties’ als aanleiding om na te denken en met je hulpverleners te spreken over toekomstscenario’ rondom reanimeren en andere acute en mogelijk levensbedreigende problemen zoals een gebroken heup of een longontsteking. Laat hierbij ook jouw naaste zoveel mogelijk meedenken.
  5. Als je het moeilijk vindt om te benoemen hoe het echt met je gaat, vraag dan mensen die dicht bij je staan hoe zij vinden dat het met je gaat. Dat geeft vaak een goed beeld.
  6.  Beloof jouw naaste niet dat hij of zij nooit opgenomen hoeft te worden. Het is immers niet te voorspellen hoe de toekomst eruit zal zien. Daarnaast kan zo’n belofte er voor zorgen dat je er langer mee wacht om aan te geven dat de zorg wel erg zwaar wordt en kan eerder een gevoel van overbelasting ontstaan. Dit kan ertoe leiden dat jouw naaste juist sneller moet worden opgenomen, precies het tegenovergestelde van wat je wilde bereiken.
  7. Wacht niet te lang met het accepteren van professionele praktische hulp. 
  8. Als je het gevoel hebt dat de situatie thuis niet onder controle of instabiel is, vraag dan bij je eerste aanspreekpunt na hoe die daarover denkt. Samen accepteren dat de situatie niet ideaal maar wel de best haalbare is, geeft soms ook wat meer rust

Download hieronder de tips en deel ze met collega's of mantelzorgers.

Bron(nen)

Radboudumc

Downloads