Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Slechte adem

Gepubliceerd op: 26-09-2022

Een slechte adem (halitosis of foetor ex ore) wordt soms niet door de cliënt zelf, maar door de omgeving opgemerkt. Wat is een slechte adem precies en wat kan je er aan doen? Je leest het op deze pagina.

Letterlijk betekent foetor ex ore: onwelriekende geur uit de mond. De frequentie neemt toe met het stijgen van de leeftijd. Een kwart van alle 70-plussers heeft een slechte adem. Juist in de laatste fase van het leven, en bij verlies van cognitieve vaardigheden, heeft de belemmering van intiem contact door een vieze mondgeur ingrijpende gevolgen.

Oorzaken

Een slechte adem wordt vaak veroorzaakt door bacteriën in de mond, in het bijzonder van anaërobe, gram-negatieve bacteriën. De bacteriën bevinden zich in de plak, op de tong en op de tonsillen. Slechte mondhygiëne, een droge mond, voortschrijdende gaatjes, gingivitis/parodontitis (tandvleesontstekingen) en ulceratieve stomatitis (een zwerende ontsteking in de mond) worden in verband gebracht met een slechte adem.

Palliatieve fase

In de palliatieve fase is het bestrijden van een slechte adem extra van belang. Een prothese is in deze fase soms belastend en wordt uitgedaan. Nabestaanden stellen het vaak wel op prijs dat de prothese na overlijden teruggeplaatst wordt. 

Het is belangrijk om het probleem bespreekbaar te maken en uitleg te geven over de oorzaak en gevolgen, met name voor de omgeving.

Andere oorzaken van een slechte adem

Een slechte adem kan ook veroorzaakt worden door lichamelijke aandoeningen. Denk hierbij aan necrotische tumorgroei, secundaire anaerobe infecties, obstructie maagdarmkanaal en stase van de maag. Wanneer de tandarts heeft uitgesloten dat de slechte adem niet in de mond veroorzaakt wordt, neem dan contact op met de specialist ouderengeneeskunde of de huisarts. 

Mogelijke behandelingen

  • Staken van het gebruik van oorzakelijke medicamenten, voedingsmiddelen, alcohol en/of tabak
  • Behandeling van infecties, abcessen en fistels (verwijzing tandheelkundige professional)
  • Mondhygiëne verbeteren

Aanvullende mondzorg

  • Veelvuldig water drinken
  • Gorgelmiddel of mondspray met chloorhexidine, cetylpridiniumchloride en zinklactaat (Halita®) overwegen
  • Suikervrije kauwgom om de speekselproductie te stimuleren
  • Bij tongbeslag: reinig de tong met een tongschraper

Let op: Maskerende producten zoals pepermuntjes zijn niet effectief. Deze producten bevatten vaak suiker die het risico op gaatjes vergroten.