Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

6 tips om zorgtechnologie hygiënisch te gebruiken

Gepubliceerd op: 04-12-2024

Meer eigen regie en een fijnere dag voor de cliënt. Het liefst ook ondersteuning bij jouw werk als zorgmedewerker. Dát is wat je wilt met zorgtechnologie of andere hulpmiddelen. Maar: als je die middelen niet goed schoonhoudt, loopt de gezondheid van cliënten misschien gevaar. Hoe maak je zorgtechnologie schoon? In dit artikel vertellen je meer over dit onderwerp. Ook geven we je een aantal tips.

De robotkat, de zorgrobot, de medicijndispenser, de tillift… Ze zijn niet meer weg te denken uit de langdurige zorg. Net als de tablet en smartphone van cliënten en medewerkers. Cliënten ervaren door zulke hulpmiddelen vaak meer zelfredzaamheid. En ze zien hoe ze op een andere manier kunnen communiceren en sociaal contact hebben.

Telefoon is viezer dan een wc-bril

Maar… wist je dat 39% van de Nederlanders nooit een doekje over zijn telefoon haalt? En dat die vaak viezer is dan… een wc-bril? Telefoons en tablets schoonmaken is eenvoudig: regelmatig een droog microvezeldoekje eroverheen en ze zijn weer schoon. Maar weet jij hoe je een robotkat schoonmaakt? Of de clip van slim incontinentiemateriaal? Hoe kun je én technologie inzetten én hygiënisch werken?

Tips bij het schoonmaken van zorgtechnologie

Zorgtechnologie wél hygiënisch inzetten. Het kan zeker, als je maar weet hoe je het schoonmaakt. We geven hieronder 6 tips voor het schoonmaken van zorgtechnologie:

  1. Denk bij de aanschaf al na over het schoonmaken. Betrek daarom de deskundige infectiepreventie bij de besluitvorming. Vraag ook de deskundige infectiepreventie om advies over hoe vaak je technologie moet reinigen.
  2. Check bij de leverancier hoe je een hulpmiddel schoonhoudt. Kun je het uit elkaar halen in losse onderdelen? Informeer het liefst vóórdat je iets aanschaft. Want het is niet de bedoeling dat je de tijd die je wint met de technologie weer verliest aan het schoonhouden.
  3. Wees je ervan bewust of een bepaald hulpmiddel voor één of voor meer cliënten is. Maken meerdere cliënten er gebruik van? Zorg regelmatig voor een goede reiniging, anders stijgt het besmettingsrisico.
  4. Maak duidelijke afspraken wanneer je gemeenschappelijke zaken als laptops en afdelingstelefoons schoonmaakt. Bijvoorbeeld: altijd aan het begin van een dienst.
  5. Spreek af wie wanneer (technologische) hulpmiddelen schoonmaakt. En: hoe.
  6. Zorg voor voldoende schoonmaakmateriaal, zoals microvezeldoekjes.

Hoe krijg je de robotkat schoon?

Een van de populairste vormen van zorgtechnologie is de robotkat. Maar hoe houd je zo’n kat schoon, met al die haren? Een stappenplan:

  1. Was je handen. Verwijder zichtbaar vuil met antibacteriële doekjes. Spray daar desinfectans op.
  2. Kam de haren in de richting van hoofd naar staart. Desinfecteer de kam vóór en ná gebruik met een desinfectiespray.
  3. Laat de robotkat twee minuten drogen aan de lucht.
  4. Ga grondig met grote antibacteriële doekjes over de hele robotkat: de ogen, neus et cetera. Kneed goed door de vacht, van kop tot staart.
  5. Als een doekje droog is, gooi je het weg. Ga niet met een gebruikt doekje over een schoon deel van de robotkat. Houd de robotkat twee minuten nat.
  6. Laat hem tien minuten drogen aan de lucht. Als hij droog is, kam dan nogmaals met een gedesinfecteerde kam van kop naar staart.

Meld je aan voor jouw programma

Vilans biedt coaching op maat op het gebied van hygiënisch werken via de programma’s Samen werken aan infectiepreventie’ voor de verpleegzorg en ‘Samen scherp op schoon werk’ voor de gehandicaptenzorg. Gaat jouw organisatie aan de slag met hygiënisch werken? Meld je dan aan voor jouw programma.