Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Samenwerken met mantelzorgers en familie

Laatst bijgewerkt op: 10-11-2022

Als zorgverlener heb je niet alleen met een cliënt te maken, maar vaak ook met mantelzorgers en familie. Hoe werk je met hen samen aan het zorgdossier? Wie beslist er over de zorg als de cliënt dit niet meer zelf kan? Wat voor gevolgen heeft dit voor het zorgdossier?

Mantelzorger

Heeft jouw cliënt een mantelzorger? Dan is het belangrijk om deze intensief te betrekken bij het zorgproces en het zorgdossier. Een mantelzorger kent jouw cliënt namelijk vaak lang en zorgt ervoor dat hij zoveel mogelijk het leven kan leiden zoals hij gewend is. In het zorgdossier kan de inbreng van mantelzorgers dan ook niet ontbreken. Bekijk de tips hoe je hun inbreng goed mee kan nemen.

Familie en naasten

De betrokkenheid van familie en vrienden bij de zorg van een cliënt is van grote waarde. Familieleden zijn immers vertrouwd met het leven van de cliënt. In de praktijk zie je dat zo’n vriend of familielid ook vaak jouw eerste contactpersoon is. 

Eerste contactpersoon

Een eerste contactpersoon is iemand waarmee jij, als zorgmedewerker, het contact hebt. Deze onderhoudt ook het contact met de rest van de familie. De eerste contactpersoon hoeft niet per se een partner, vriend, of familielid te zijn. Dit kan bijvoorbeeld ook een mentor of curator zijn, of het kan zo zijn dat jouw cliënt iemand anders hiervoor gemachtigd heeft. 

Net zoals een cliënt zelf, kan een eerste contactpersoon ook inzage krijgen in het zorgdossier. Hiervoor heeft hij wel toestemming nodig van de cliënt. 

Wettelijk vertegenwoordiger

Is jouw cliënt wilsonbekwaam (niet meer in staat om zelf beslissingen te nemen)? Dan heeft jouw cliënt niet alleen een eerste contactpersoon, maar ook een (wettelijke) vertegenwoordiger. Een cliënt is bijvoorbeeld wilsonbekwaam als hij in een coma ligt. Of misschien door een verstandelijke beperking of dementie niet meer de gevolgen van beslissingen begrijpt. 

Een vertegenwoordiger is iemand die niet alleen betrokken is bij het zorgproces, maar neemt ook beslissingen. Vaak is een vertegenwoordiger iemand uit de persoonlijke omgeving van de cliënt. Wanneer hier niemand in kan worden gevonden, kan de rechter iemand aanstellen die daartoe is opgeleid (mentor of curator). Een vertegenwoordiger heeft ook inzage in zijn of haar dossier (volgens Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst en volgens het Besluit zorgplanbespreking Wlz).

Tip: Vermeld altijd duidelijk in het zorgdossier wie de eerste contactpersoon, of in het geval wilsonbekwaamheid, wie de (wettelijk) vertegenwoordiger is van de cliënt.

Tips over mantelzorgers en familie

Praktijkvoorbeelden van mantelzorgers en familie

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden