Werken met het elektronisch cliëntendossier (ECD)
Laatst bijgewerkt op: 02-02-2023
Verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgprofessionals leggen in het elektronisch cliëntendossier (ECD) gegevens vast over de inhoud van de zorg en behandeling van hun cliënten. Daarnaast kunnen zij gegevens uitwisselen met andere professionals. Lees meer over de mogelijkheden van een ECD en waar je rekening mee moet houden als je een ECD gaat kiezen.
Wat is het ECD ook al weer?
Het elektronisch cliëntendossier (ECD) is hét digitale instrument dat alle zorgprofessionals ondersteunt. Verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en behandelaars in de zorg leggen in het ECD gegevens vast over de inhoud van de zorg en behandeling van hun cliënten.
In een ECD staan de algemene cliëntgegevens en contactgegevens. Maar ook de (medische) voorgeschiedenis van de cliënt, het plan voor zorg, begeleiding, ondersteuning of behandeling en de rapportage. De opbouw en inrichting een ECD hangt af van de leverancier die het bouwde.
Een goed werkend ECD is ingericht volgens de stappen van het zorgproces. Het helpt zorgprofessionals klinisch te redeneren en bij hun dagelijkse werk. Lees meer over het ECD op de website van Vilans.
Zorg waar de cliënt op kan vertrouwen
In het ECD leggen zorgprofessionals vast welke zorg de cliënt nodig heeft en wat de afspraken daarover zijn. Hierbij houden ze rekening met wat de cliënt zelf kan. Ook kijken ze wat de mantelzorg kan doen en wat voor de cliënt belangrijk is. Op deze manier weet iedere zorgprofessional binnen de zorgorganisatie welke zorg de cliënt nodig heeft. De cliënt kan daarop vertrouwen.
Continuïteit en digitaal informatie uitwisselen
Zorgprofessionals uit verschillende zorgorganisaties en zorgdomeinen leggen gegevens vast in hun eigen ECD en eigen (vak)taal. Maar als ze digitaal zorginformatie uitwisselen moet die wel voor iedereen in de zorg te begrijpen zijn. Dus ook voor verschillende beroepen en zorgdomeinen. Dat is belangrijk voor de continuïteit van zorg.
Het ECD en data-ondersteund werken
De gegevens in het ECD geven inzicht in de inhoud van de zorg. Deze data dragen bij aan een hogere kwaliteit van de zorg door te leren van de data en door onderzoek te doen.
Mogelijke problemen met een ECD
In de praktijk sluit de inrichting van een ECD niet altijd aan op de stappen van het zorgproces. Hierdoor moeten gegevens soms dubbel worden ingevoerd, zijn gegevens niet op dezelfde manier ingevoerd of zijn gegevens lastig te vinden. Dat levert meer regeldruk op voor de zorgprofessional.