Naar hoofdinhoud Naar footer

Samenwerken met andere disciplines

Laatst bijgewerkt op: 11-01-2023

Tijdens het zorgproces werk je samen met andere disciplines aan de beste zorg voor een cliënt. Je werkt bijvoorbeeld samen met een arts, fysiotherapeut of diëtist. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid in dit proces. Maar hoe werk je goed met elkaar samen? En hoe leg je deze afspraken met elkaar vast in het zorgdossier?

Rapporteer niet alleen voor jezelf

In het zorgdossier komt alles samen wat jij én anderen moeten weten over een cliënt. Belangrijk dus om relevante zaken goed te rapporteren. Gebruik dit écht als communicatiemiddel en noteer bijvoorbeeld afwijkingen en bijzonderheden. Andere disciplines kunnen dit lezen en hier vervolgens rekening mee houden. Zó krijgt de cliënt de beste zorg en hoeft de cliënt niet meerdere keren hetzelfde te vertellen. Met een goede rapportage waarborg je dus de kwaliteit en continuïteit van zorg. 

Binnen een verpleeghuis heb je vaak hetzelfde elektronisch cliënten dossier (ECD) en dus inzicht in elkaars elkaars rapportage. Dit is in de wijkverpleging of in een verzorgingshuis niet altijd het geval. Daar werken alle disciplines in aparte ECD’s en heb je vaak geen inzicht in elkaar rapportage. Maak onderling dus goede afspraken hoe je dan informatie met elkaar deelt. 

Besprekingen

In het zorgproces heb je regelmatig contact met andere disciplines. Je spreekt hen bijvoorbeeld tijdens de zorgplanbespreking of een multidisciplinair overleg.

Zorgplanbespreking

De zorgplanbespreking is een moment waarbij je het zorgplan (onderdeel van het zorgdossier) evalueert. Die doe je samen met de cliënt of zijn naaste. Je bespreekt tijdens dit overleg of het zorgplan nog bij de cliënt past. Deelnemers aan een zorgplanbespreking zijn vaak een Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV’er), de cliënt (of naaste) en soms een kernteam rond de cliënt.

Wil je meer weten over de zorgplanbespreking? Bekijk dan de video voor meer informatie over de zorgplanbespreking. Of bekijk de praktijkvraag ‘Hoe vaak moet het zorgplan geëvalueerd worden?’

Multidisciplinair overleg

Naast de zorgplanbespreking bestaat er ook een multidisciplinair overleg. Tijdens dit overleg wordt de zorg op lange termijn geëvalueerd. Hierbij is een bredere groep aan disciplines aanwezig, Denk hierbij aan de fysiotherapeut, logopedist, psycholoog, ergotherapeut, diëtist of geestelijk verzorger. Is een discipline niet direct betrokken bij de zorg van een cliënt? Ook dan kan het nuttig zijn om hier aan deel te nemen. Vanuit de eigen expertise vind je namelijk weer andere invalshoeken om de cliënt te helpen. Iedere organisatie maakt zelf afspraken over welke disciplines er betrokken zijn bij een multidisciplinair overleg.

Lees meer over de zorgplanbespreking of het multidisciplinair overleg in de handreiking van Verenso.

Verpleegkundige overdracht 

Wil je goed samenwerken met andere disciplines of zorgdomeinen? En zorgen voor een goede continuïteit van zorg voor de cliënt? Dan is nodig om zorg- en gezondheidsinformatie uit te wisselen over de beroeps- en zorgdomeinen heen. Een voorbeeld hiervan is de verpleegkundige overdracht tussen ziekenhuis en verpleeghuis. Of bijvoorbeeld tussen verpleeghuis en wijkverpleegkundige thuis. 

Meer lezen? Lees het artikel 'Zorgketen, zorg voor eenheid van taal op de website van Vilans' en 'Wat eenheid van taal betekent voor de ouderenzorg'.

Agenda over werken met het zorgdossier

Er zijn geen agenda-items gevonden