Praten over eenzaamheid
Laatst bijgewerkt op: 12-01-2024
Rondom eenzaamheid en sociaal isolement heerst een taboe. Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen of weinig contacten hebben. Maar het voelen, erkennen en uitspreken van gevoelens van eenzaamheid geeft lucht. Het kan een opening zijn om het proces van vereenzaming te doorbreken.
Op de website van Movisie vind je diverse materialen en trainingen om professionals te leren het gesprek aan te gaan over eenzaamheid. Zo worden professionals in het handboek en de training ‘Verbinden met eenzaamheid’ zich bewust van hun eigen schroom en weerstand en leren ze zich te verbinden met de eenzaamheid van de ander.
Waar gaat je gesprek over?
Waarom is praten over eenzaamheid belangrijk? En welke onderwerpen zou je moeten bespreken? In het artikel ‘Why and how to talk about loneliness’ gaat Eric Schoenmakers in op aandachtspunten wanneer je wilt praten over eenzaamheid. Hij geeft drie redenen waarom praten over eenzaamheid belangrijk is:
- Gesprekken vormen de enige manier om eenzaamheid op individueel niveau vast te stellen.
- Gesprekken leveren rijke informatie op over de individuele beleving van eenzaamheid en zijn dus essentieel in het bepalen van vervolgacties.
- Gesprekken helpen met het structuren van gedachten, dit vergroot de eigen regie van het individu.
Eenzaamheid bespreken
Schoenmakers noemt deze onderwerpen om te bespreken: hoe eenzaamheid voelt, de oorzaken en gevolgen van eenzaamheid en hoe mensen omgaan met eenzaamheid.
Daarnaast presenteert hij drie aandachtspunten voor het ter sprake brengen van eenzaamheid, namelijk:
- Hoe eenzaamheid de mogelijkheden tot het aangaan van relaties beïnvloedt.
- Dat eenzaamheid geen taboe, maar een alledaags gespreksonderwerp zou moeten zijn.
- De mogelijke valkuil van het praten over makkelijke oplossingen.
Het is belangrijk om zorgprofessionals te trainen in gespreksvoering over eenzaamheid, zegt Schoenmakers. Dan zijn ze beter voorbereid om erover te praten.
Eén tegen eenzaamheid
Bekijk de website De luisterlijn, waar getrainde vrijwilligers 24/7 een luisterend oor bieden. Dit is onderdeel van het actieplan dat je vindt op de website Eén tegen eenzaamheid. Lees ook verhalen van anderen op eenzaam.nl.
Bron
Schoenmakers, E., 2020. WHY AND HOW TO TALK ABOUT LONELINESS. Journal of Social Intervention: Theory and Practice, 29(4), pp.4–18.