Hulpmiddelen voor medicatieveiligheid
Laatst bijgewerkt op: 16-04-2024
Op Hulpmiddelenwijzer.nl staan allerlei hulpmiddelen voor cliënten om zelf veilig met medicijnen om te gaan. Ook voor zorgprofessionals staan er allerlei overzichten op de site. Op deze pagina lees je over een aantal van deze handige hulpmiddelen.
Hulpmiddelen voor medicatie
Medicatie kan van levensbelang zijn voor de cliënt. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar mogelijke hulpmiddelen. Die maken het bijvoorbeeld makkelijker om medicatie te bewaren en in te nemen.
- Medicijnkoeltas: een goede optie als medicijnen gekoeld bewaard moeten blijven. Bekijk de verschillende opties op Hulpmiddelenwijzer.nl.
- Medicijndoos: een hulpmiddel om het overzicht te behouden op welke pillen in een bepaalde periode ingenomen moeten worden. Lees meer over medicijndozen op Hulpmiddelenwijzer.nl.
- Medicijnalarm of medicijnhorloge: geeft een herinnering wanneer het tijd is om een medicijn in te nemen, bijvoorbeeld met een piepje. Lees meer op Hulpmiddelenwijzer.nl.
- Apps: tegenwoordig bestaan er ook veel apps die cliënten eraan herinneren hun medicatie in te nemen. Bekijk een overzicht van deze apps op Hulpmiddelenwijzer.nl.
- Medicijndispenser: laat het cliënten weten als zij weer medicijnen moeten innemen en geeft de juiste dosis af. Medicijndispensers zijn er in allerlei soorten en maten. Kijk op Hulpmiddelenwijzer.nl voor medicijndispensers met een check op afstand en medicijndispensers zonder een check op afstand. En op Zorg voor Beter lees je over de slimme medicijndispenser Medido.
- Medicijnrol (baxterrol): in sommige medicijndispensers zit een medicijnrol. Zo'n medicijnrol bestaat uit kleine zakjes met daarin de goede hoeveelheid pillen voor de cliënt. Lees meer over de medicijnrol op Hulpmiddelenwijzer.nl.
Hulpmiddelen om medicijnen makkelijker in te nemen
Het kan om allerlei redenen moeilijk zijn om medicijnen in te nemen. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen die cliënten daarbij helpen:
- Tabletverpulveraar (of tabletvergruizer): heeft de cliënt moeite om een tablet door te slikken? Dan is een tabletverpulveraar een nuttig hulpmiddel. Lees meer over de tabletverpulveraar op Hulpmiddelenwijzer.nl. Let op: lees eerst goed waar je op moet letten bij medicijnen vermalen.
- Tabletsplijter (of pillensplijter): een tabletsplijter helpt cliënten om pillen kleiner te maken als zij weinig kracht in de armen en handen hebben. Kom meer te weten over tabletsplijters op Hulpmiddelenwijzer.nl.
- Zetpilinbrenger: voor cliënten die zelf een zetpil willen inbrengen, maar bij wie de handen niet meer goed werken.
- Beker met neusuitsparing: deze beker helpt als de cliënt moeite heeft om het hoofd te kantelen. De neus past door het gat in de beker. Daardoor kan de cliënt hem hoger optillen en alles drinken zonder het hoofd te kantelen. Bekijk de bekers met neusuitsparing op Hulpmiddelenwijzer.nl.
Hulpmiddelen om verpakkingen open te maken
Soms is het lastig voor cliënten om verpakkingen te openen. Ook daarvoor staan op Hulpmiddelenwijzer.nl allerlei hulpmiddelen die de cliënt helpen om zo zelfstandig mogelijk medicijnen te nemen:
- Tabletdoordrukker: met dit hulpmiddel drukt een cliënt tabletten eenvoudig uit hun verpakking. Bekijk de pagina over tabletdoordrukkers op Hulpmiddelenwijzer.nl.
- Ampulopener: een ampul openbreken kan gevaarlijk zijn door de glasscherven. Met een ampulopener is er geen gevaar voor de cliënt. Bekijk de pagina over ampulopeners op Hulpmiddelenwijzer.nl.
- Open Aid: om flesjes met weinig inspanning te openen.
- Pilpen: opent onder andere medicijnverpakkingen zonder moeite.
Andere hulpmiddelen voor medicatie
Naaldverwijderaar
De naaldverwijderaar is een hulpmiddel om injectienaalden te verwijderen zonder dat je de naald zelf hoeft aan te raken. Het voorkomt dat iemand zich prikt aan de naald. Zoek in Google naar 'naaldverwijderaar' en er verschijnt een ruim overzicht van naaldverwijderaars.
Hulpmiddelen voor oogdruppelen
Er zijn veel oogdruppelhulpmiddelen. Bekijk een overzicht op de website van het Oogziekenhuis Rotterdam.