Voorlichting geven over mondzorg
Laatst bijgewerkt op: 19-04-2024
Het verbeteren van de mondzorg begint bij de bewustwording dat goede mondzorg van groot belang is. Goede mondzorg is niet alleen het gebit van de cliënt poetsen, maar ook in gesprek gaan met de cliënt over mondhygiëne. Ook is het van belang om voorlichting te kunnen geven aan mantelzorgers en de samenwerking aan te gaan.
Ouder worden heeft invloed op het hele lichaam, waaronder ook het gebit. Ook eetgewoontes veranderen naarmate iemand ouder wordt. Door deze veranderingen is het erg belangrijk om het gebit goed te blijven verzorgen. Regelmatig voor controle naar de tandarts en/of mondhygiënist gaan hoort daarbij. Ook voor wie een prothese heeft.
Geef daarom uitgebreid voorlichting aan cliënten:
- Geef informatie over het belang van goede mondzorg.
- Geef informatie over mondproblemen (droge mond, pijn, wondjes, problemen met eten en drinken, problemen bij mondzorg, bloedend tandvlees, slechte adem, smaakveranderingen) en moedig cliënten aan problemen te melden.
- Geef informatie over oorzaken en behandeling van mondproblemen.
- Geef uitleg wat de cliënt zelf kan doen ten aanzien van mondverzorging en voeding.
- Betrek de mantelzorgers en familie bij de voorlichting.
Rol van de mantelzorger bij mondzorg
Door de ontwikkelingen in de langdurende zorg spelen familieleden en andere naasten een steeds grotere rol in de zorg en ondersteuning van cliënten. Daarmee wordt de samenwerking met de mantelzorgers steeds belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan signalering van problemen in de mond of het bieden van hulp bij de verzorging.
Ondersteun mantelzorger bij mondzorg
Mantelzorgers proberen cliënten vaak te helpen bij de mondverzorging, maar weten niet altijd goed hoe. Betrek daarom ook de mantelzorgers en familie bij de voorlichting over de mondzorg en mondgezondheid. Handige hulpmiddelen die je hierbij kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld de praktische poetsinstructiekaarten.