Naar hoofdinhoud Naar footer

Icoon mondzorgOrganisatie van mondzorg

Laatst bijgewerkt op: 19-04-2024

Voor goede mondzorg is het belangrijk om te weten hoe je dit regelt in de langdurige zorg. In november 2023 heeft SKILZ de richtlijn Mondverzorging uitgebracht. Op deze pagina lees je hoe je volgens de richtlijn het best de mondzorg kunt organiseren.

Aanbevelingen uit de richtlijn Mondverzorging

Hoofdstuk 7 van de richtlijn Mondverzorging gaat over de organisatie van de zorg. We zetten de belangrijkste aanbevelingen uit dit hoofdstuk op een rij: 

  • Mondverzorging valt onder essentiële zorg. Dit houdt in dat iedere zorgverlener op de hoogte moet zijn van goede mondzorg. En ze moeten zich verantwoordelijk voelen voor een goede verzorging van de mond. Een aandachtsvelder mondverzorging kan bijdragen aan de coördinatie en informatieverstrekking over mondverzorging.
  • Laat een tandarts of mondhygiënist de mondgezondheid beoordelen, bij voorkeur vóór de eerste bespreking van het zorgleefplan. Ook als dit niet uit de Wet langdurige zorg gefinancierd wordt.
  • Elke zorgorganisatie moet verbonden zijn met een tandarts. Of met een mondhygiënist en/of tandprotheticus die samenwerken (of in maatschap werken) met een tandarts. De tandarts, mondhygiënist en tandprotheticus hebben bij voorkeur aantoonbare affiniteit met cliënten die langdurige zorg ontvangen.
  • Zorg voor minimaal 1 keer per jaar scholing en vaardigheden leren op het gebied van mondverzorging. Nieuwe medewerkers die de dagelijkse verzorging van cliënten uitvoeren, moeten deze kennis en vaardigheden in hun inwerkperiode leren.
  • Neem het thema mondzorg op in het kwaliteitssysteem. Zo is er blijvend aandacht voor mondverzorging. Ook blijven de zorgverleners op deze manier scholing volgen over dit onderwerp.
  • Zorg dat je als zorgverlener goed weet hoe de mondzorg en mondverzorging voor de cliënt gefinancierd is. Bekijk de bijlage Leveringsvormen voor tandheelkundige zorg binnen de Wet langdurige zorg (pdf) voor een overzicht van de verschillende financieringsmogelijkheden.

Beleid maken voor mondzorg

Wil je mondzorg opnemen in het kwaliteitsmanagementsysteem, dan moet je dit met zorg uitvoeren. Het is handig om een beleid te maken voor mondzorg. Dit ondersteun je dan met een mondprocedure en werkinstructies.

Bij de richtlijn Mondverzorging zit als bijlage een implementatieplan voor mondzorgbeleid (pdf). In dit plan staan 3 soorten indicatoren die je in het mondzorgbeleid kunt verwerken:

  • Structuurindicatoren laten zien of mondzorg goed is opgenomen in de organisatie. 
  • Procesindicatoren controleren of de zorg op cliëntniveau goed verloopt. 
  • Effectindicatoren geven informatie over het resultaat van de (mond)zorg. 

Als je deze indicatoren goed hebt ingevoerd, krijg je een goed beeld van de geleverde zorg.

Tools over mondzorgbeleid

Er zijn geen producten.

Tips over mondzorgbeleid

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van mondzorgbeleid

Er zijn geen verhalen.

Agenda over mondzorg

Er zijn geen agenda-items gevonden