Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Icoon mondzorgSlechte adem

Gepubliceerd op: 28-11-2024

Laatst bijgewerkt op: 28-11-2024

Een slechte adem (halitosis of foetor ex ore) wordt soms niet door de cliënt zelf, maar door de omgeving opgemerkt. Wat is een slechte adem precies en wat kan je er aan doen? Je leest het op deze pagina.

Foetor ex ore betekent letterlijk ‘onwelriekende geur uit de mond’, oftewel een slechte adem. Dit probleem komt steeds vaker voor naarmate we ouder worden. Ongeveer een kwart van alle 70-plussers heeft hier last van. Naast dat een slechte adem vaak het gevolg is van een verminderde mondhygiëne en daarmee schadelijk kan zijn voor de algemene gezondheid, kan het ook in sociale situaties erg vervelend zijn. Het kan (klein)kinderen, bekenden en verzorgers afschrikken om persoonlijke aandacht te geven. Daarom is het juist op latere leeftijd belangrijk om extra aandacht te besteden aan mondverzorging.

Oorzaken 

Een slechte adem wordt vaak veroorzaakt door bacteriën in de mond, in het bijzonder van anaërobe, gram-negatieve bacteriën. De bacteriën bevinden zich in de plak, op de tong en op de tonsillen. Slechte mondhygiëne, een droge mond, voortschrijdende gaatjes, gingivitis/parodontitis (tandvleesontstekingen) en ulceratieve stomatitis (een zwerende ontsteking in de mond) worden in verband gebracht met een slechte adem. Een slechte adem kan ook veroorzaakt worden door lichamelijke aandoeningen. Denk hierbij aan necrotische tumorgroei, secundaire anaerobe infecties, obstructie maagdarmkanaal en stase van de maag. Wanneer de tandarts heeft uitgesloten dat de slechte adem niet in de mond veroorzaakt wordt, neem dan contact op met de specialist ouderengeneeskunde of de huisarts.

Mogelijke behandelingen:

  • Een goede mondhygiëne is de belangrijkste stap richting een frisse adem en een goede mondgezondheid. Deze tips kun je vinden op Reiniging eigen tanden en kiezen en Reiniging prothese, implantaten en mondholte.
  • Naast de basis mondverzorging is het advies om de tong te schrapen met een tongschraper, zeker ook achterin de mond. Zo haal je de witte of gele laag plak met bacteriën weg die de mondgeur produceren.
  • Het drinken van veel water wordt aanbevolen, omdat dit helpt om bacteriën uit de mond- en keelholte weg te spoelen.
  • Het stoppen met roken en het vermijden van overmatige hoeveelheden alcohol wordt sterk aangeraden.
  • Het eten van vezelrijk voedsel en een gevarieerd dieet wordt aanbevolen.
  • Het kauwen van suikervrije kauwgom kan helpen om de speekselproductie te stimuleren.
  • Het wordt afgeraden om te zuur, zout of pittig te eten. Let op bij het gebruik van kruiden, specerijen, ui en knoflook.
  • Bespreek met de specialist ouderengeneeskunde of de huisarts of het mogelijk is om het medicijngebruik te verminderen of over te stappen op een ander medicijn, indien een slechte adem of droge mond een bekende bijwerking is.
  • Een halfjaarlijkse controle bij een mondzorgprofessional wordt aangeraden om eventuele mondproblemen te bespreken.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden