Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Hulpmiddelen bij incontinentie

Laatst bijgewerkt op: 29-08-2023

Er zijn verschillende hulpmiddelen en materialen die cliënten kunnen ondersteunen bij urineverlies en toiletgebruik.

Materialen en hulpmiddelen voor incontinentie

Heeft jouw cliënt te maken met urineverlies? Dan zijn er verschillende materialen en hulpmiddelen die kunnen helpen, zoals:

  1. Absorberend incontinentiemateriaal
  2. Opvangend incontinentiemateriaal en urine-opvangende hulpmiddelen 
  3. Afvoerend incontinentiemateriaal 
  4. Afsluitend incontinentiemateriaal 
  5. Ondersteunend en fixerend materiaal voor incontinentiemateriaal 
  6. Verzorgingsmiddelen bij incontinentie
  7. Beschermingsmateriaal bij incontinentie 

Lees meer over deze materialen en hulpmiddelen.

Hulpmiddelen om gemakkelijker de wc te gebruiken

Er zijn verschillende incontinentiehulpmiddelen die kunnen worden gebruikt om gemakkelijker de wc te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een toiletstoel, toiletonderdouche en een verhoogd toilet. Lees meer over hulpmiddelen om gemakkelijker de wc te gebruiken.

Verbeteringen incontinentiemateriaal

De laatste jaren is er sprake van duidelijke verbeteringen op het gebied van incontinentiemateriaal.

Beter absorptievermogen
Het moderne materiaal is in staat om urine zeer goed en steeds beter te absorberen. Met zo min mogelijk nadelige invloed voor de huid door inwerking van ontlasting of urine. Daarmee is ook het aantal momenten dat er verschoond moet worden terug te brengen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de huid. Sommige verbanden gaan probleemloos acht uur mee. Het verband geeft zelf aan of er verschoond moet worden door middel van een indicator. 

Cliënten die zich bewust zijn van urineverlies, hebben soms toch het idee of de wens zich na elke plas te moeten verschonen. In dat geval heeft het gebruik van hoog absorptiematerialen soms weinig zin. Het is duur materiaal dat hier niet optimaal benut wordt. Een goedkoper en minder absorberend verband kan dan net zo goed werken. Je kunt uiteraard ook afwisselen. Voor sommige cliënten kan een hoog absorptieverband betekenen dat ze ’s nachts door kunnen slapen. Ze hoeven niet halverwege de nacht in de weer met een toiletstoel of met verschonen.  

Betere pasvorm
Naast het absorptievermogen is de pasvorm verbeterd. En de mogelijkheid om een verband voor elke cliënt goed aan te laten sluiten op het lichaam, bijvoorbeeld met strips, elastiek of klittenband. Dat zit niet alleen veel prettiger voor de cliënt, maar voorkomt ook lekkage. Het verband hoeft minder vaak vervangen te worden. Voor de cliënt betekent minder lekkage ook minder schaamte. Natte kleding of een natte stoel komen niet of nauwelijks meer voor.

Meer gebruiksgemak
Het gebruiksgemak van incontinentiemateriaal is ook aanzienlijk verbeterd. Hierdoor is minder tijd nodig per verschoning. De verschillen lopen uiteen per merk. Maar zeker bij gebruik van de speciale buikbandontwerpen zijn er duidelijke tijdsvoordelen. Naast dit buikbandsysteem zijn er ook andere vernieuwingen. Bijvoorbeeld een verband dat als broekje te gebruiken is én als plakbaar verband, door de zijkanten open te scheuren. De nieuwere ontwerpen kunnen extra handelingen voorkomen zoals het uittrekken van broeken en panty’s. Dat scheelt tijd en geeft minder fysieke belasting.

Neem voor meer informatie over incontinentiemateriaal neem contact op met de incontinentieverpleegkundige of de consultant van de leverancier.

Bron: Dossierinformatie voor ergocoaches: Incontinentie in de zorg. Incontinentie een vak apart?

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden