Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Richtlijnen infectiepreventie

Laatst bijgewerkt op: 28-05-2024

Op deze pagina vind je een overzicht van richtlijnen en standaarden en rondom infectiepreventie. Deze helpen je bij het leveren van goede zorg en ondersteuning.

SRI- en WIP-richtlijnen  

Het SRI (Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie) zorgt voor kwalitatief hoogwaardige richtlijnen over infectiepreventie voor de langdurige zorg. Op dit moment zijn vrijwel alle SRI-richtlijnen nog in ontwikkeling. Totdat de nieuwe SRI-richtlijnen hier worden gepubliceerd, gelden de WIP-richtlijnen. Bekijk de geldende SRI- en WIP-richtlijnen 

LCHV-richtlijn 

Vind meer informatie over het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) 

LCI-richtlijnen   

Vind meer informatie over de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding 

Risico’s medewerkers 

Als werknemer in de zorg kom je in aanraking met allerlei bacteriën, virussen en parasieten waardoor je infecties kan oplopen en ziek kan worden. Om te zorgen dat je veilig kan werken, bestaat er de Arbowet. In de Arbocatalogus voor de vvt vind je de belangrijkste arbeidsrisico’s en praktijkvoorbeelden van gezonde en veilige oplossingen. Bekijk het thema infectierisico’s op de site van de Arbocatalogus en lees hoe je daar goed mee om kan gaan. 

HACCP – voedselveiligheid 

Alle organisaties die met eten en drinken werken moeten volgens de wet zorgen dat het eten en drinken veilig is. Dat betekent dat er geen ziekmakende bacteriën of schadelijke stukje materiaal in het eten en drinken terecht kunnen komen. Een organisatie moet voldoen aan een hygiënecode. Dat is de praktische vertaling van een HACCP-plan. Lees meer over HACCP en de hygiënecode op de website van het Voedingscentrum. De hygiënecode voor zorginstellingen en woonvormen vind je ook op de website van het Voedingscentrum