Richtlijnen infectiepreventie
Laatst bijgewerkt op: 28-05-2024
Op deze pagina vind je een overzicht van richtlijnen en standaarden en rondom infectiepreventie. Deze helpen je bij het leveren van goede zorg en ondersteuning.
SRI- en WIP-richtlijnen
Het SRI (Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie) zorgt voor kwalitatief hoogwaardige richtlijnen over infectiepreventie voor de langdurige zorg. Op dit moment zijn vrijwel alle SRI-richtlijnen nog in ontwikkeling. Totdat de nieuwe SRI-richtlijnen hier worden gepubliceerd, gelden de WIP-richtlijnen. Bekijk de geldende SRI- en WIP-richtlijnen
LCHV-richtlijn
Vind meer informatie over het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV)
LCI-richtlijnen
Vind meer informatie over de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding
Risico’s medewerkers
Als werknemer in de zorg kom je in aanraking met allerlei bacteriën, virussen en parasieten waardoor je infecties kan oplopen en ziek kan worden. Om te zorgen dat je veilig kan werken, bestaat er de Arbowet. In de Arbocatalogus voor de vvt vind je de belangrijkste arbeidsrisico’s en praktijkvoorbeelden van gezonde en veilige oplossingen. Bekijk het thema infectierisico’s op de site van de Arbocatalogus en lees hoe je daar goed mee om kan gaan.
HACCP – voedselveiligheid
Alle organisaties die met eten en drinken werken moeten volgens de wet zorgen dat het eten en drinken veilig is. Dat betekent dat er geen ziekmakende bacteriën of schadelijke stukje materiaal in het eten en drinken terecht kunnen komen. Een organisatie moet voldoen aan een hygiënecode. Dat is de praktische vertaling van een HACCP-plan. Lees meer over HACCP en de hygiënecode op de website van het Voedingscentrum. De hygiënecode voor zorginstellingen en woonvormen vind je ook op de website van het Voedingscentrum.