Naar hoofdinhoud Naar footer

HuidletselDruk-, wrijving- en schuifkrachten

Laatst bijgewerkt op: 08-11-2024

Er zijn drie verschillende 'krachten' die een rol spelen bij het herstel van huidletsel: drukkrachten, wrijfkrachten en schuifkrachten.

Drukkrachten

Druk (ook wel ‘normaalkracht’ genoemd) is de kracht, loodrecht op de huid en onderliggende weefsels. De druk neemt toe met de diepte van het weefsel. Bij de opperhuid is deze het laagst. Bij onderhuids botweefsel het hoogst. Dit is één van de redenen waarom in diepe weefsels uitgebreide beschadigingen kunnen ontstaan, zonder dat je ziet dat de huid beschadigd is. Een korte periode met hoge druk kan net zoveel gevolgen hebben als een lange periode met lage druk.

Schuifkrachten 

Een ‘schuifkracht’ is een kracht gelijk aan het huidoppervlak. Het lichaam en de onderlaag en/of hulpmiddel zitten dan aan elkaar vast. Ze glijden niet langs elkaar heen. Wrijving zorgt voor belasting van de huidstructuur waardoor beschadiging kan ontstaan. Oppervlakkige decubitus wordt veroorzaakt door schuifkrachten.

Combinatie van druk-en schuifkracht  

Een ondersteunende ondergrond, zoals een rolstoelkussen of een matras, kan zowel druk- als schuifkrachten op het lichaam uitoefenen. De combinatie van schuifkracht en druk doet de kans op decubitus zeer sterk toenemen. Hogere drukkracht samen met schuifkracht veroorzaakt meestal diepere decubitus.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden