Naar hoofdinhoud Naar footer

HuidletselAntidecubitusmatrassen

Laatst bijgewerkt op: 24-09-2024

Antidecubitusmatrassen helpen bij de behandeling van decubitus (doorligwonden). Op deze pagina vind je meer informatie en een overzicht van de verschillende soorten.

Waardevolle aanvulling op behandeling van decubitus

Met alleen een antidecubitusmatras kun je decubitus niet voorkomen of genezen. Maar het zorgt wel voor verlichting en uitstel van klachten. Antidecubitusmatrassen zijn daarmee een aanvullende maatregel op de wisselschema’s voor verandering van houding.

Zijn houdingsveranderingen niet mogelijk bij een cliënt? Dan is voor die cliënt een dynamisch matras beter dan een basismatras. Er zijn verschillende materialen beschikbaar zijn, doordat er verschillende leveranciers van antidecubitusmatrassen zijn.

Waar moet je op letten bij gebruik?

Bij antidecubitusmatrassen moet je in de gaten houden welk effect het matras heeft op de cliënt. Je kunt dit pas zien wanneer het matras in gebruik is. Het hangt af van het resultaat of een cliënt het matras kan blijven gebruiken, of dat je het moet aanpassen. Daarom moet je steeds beoordelen wat er past bij de cliënt.

Verschillende onderdelen spelen een rol spelen bij het gebruik van een antidecubitusmatras:

  • hoeveel drukkrachten en schuifkrachten er zijn;
  • de risicofactoren voor de cliënt;
  • het ziekteproces;
  • de lengte en het gewicht van de cliënt. 

De verschillende antidecubitusmatrassen

Type matrasIndicatie Bijzonderheden
Watermatras: matras met 2 of 3 delen gevuld met water.Preventief bij laag risico cliënten.Een klassiek systeem dat niet veel meer gebruikt wordt. Voorkom het hangmateffect door het laken losjes in te stoppen. Het water moet 37 graden blijven.
Vezelmatras: matras gevuld met vezels, die soms hol en gesiliconeerd zijn. Voelt aan als een dik dekbed.Preventief bij laag risico cliënten. Verhoogt het comfort.Matras iedere dag opschudden en keren. Voorkom het hangmateffect door het laken losjes in te stoppen.
Foammatras: matras van schuimrubber. Soepel en verlaagt de druk. De lichaamstemperatuur van de cliënt maakt het materiaal zacht, waardoor de druk zo goed mogelijk verdeeld wordt.Preventief bij cliënten met laag tot matig risico op decubitus en bij cliënten die meer comfort vragen (bijvoorbeeld in de palliatieve en de terminale fase).Typen: koud schuim, multilayer, traagschuim en polyurethaanschuim. Voorkom het hangmateffect door het laken losjes in te stoppen.
Luchtmatras: matras opgeblazen met lucht, over het algemeen met een pomp. Constante druk zorgt voor problemen met drukvermindering en drukverdeling.Preventief bij laag tot hoog risico cliënten.Voorkom huidverweking met incontinentiemateriaal. Voorkom het hangmateffect door het laken losjes in te stoppen. Gebruik goede transfertechniek om wrijving te voorkomen.
Alternerend luchtmatras: matras dat bestaat uit meerdere delen, met een pompsysteem. De delen worden afwisselend opgeblazen of leeggedrukt. Geavanceerde systemen passen zich automatisch aan aan het gewicht en de houding van de cliënt.Preventief bij laag tot hoog risico cliënten. Curatief en verhoogt het comfort.Houd bij je keuze rekening met het gewicht van de cliënt.
Low-air loss matras: matras dat de druk maximaal verspreidt. De druk is constant, doordat er continu lucht ontsnapt en er veel lucht wordt aangezogen. Sommige low-air loss systemen kunnen automatisch van ligging wisselen tot een hoek van 45 graden.Preventief bij matig tot hoog risico cliënten. Curatief en verhoogt het comfort.Gebruik geen incontinentiematerialen.
Air Fluidized systeem: zandbed. Zeer fijne, gesiliconeerde natron glaskorrels worden in beweging geblazen. Hierdoor zijn erg lage contactdrukken mogelijk.Preventief bij cliënten met hoog risico op decubitus. Curatief en verhoogt het comfort.Je kunt de temperatuur regelen. Warmte leidt tot extra vochtverlies bij de cliënt, waardoor je extra vocht moet toedienen. Het systeem kan wondvocht en (geuren van) andere afvalstoffen verwerken. Voorkom huidverweking met incontinentiemateriaal. Gebruik goede transfertechniek om wrijving te voorkomen. Voorkom het hangmateffect door het laken losjes in te stoppen.

Agenda over huidletsel

Er zijn geen agenda-items gevonden