Een inclusieve werkomgeving
Laatst bijgewerkt op: 11-09-2024
Werken aan diversiteit en inclusie begint bij jezelf. Kleine stappen kunnen een groot verschil maken. Bijvoorbeeld door zelf bewust te zijn van wat mensen uniek maakt. Je kunt je verdiepen in achtergronden, luisteren naar verhalen en ervaringen. Hoe meer je weet van wat mensen uniek maakt, hoe beter je verschillen leert begrijpen en waarderen.
Het kan best zijn dat je organisatie al aandacht besteedt aan diversiteit. Bijvoorbeeld doordat er veel verschillende mensen werken. Maar dat betekent nog niet dat de werkomgeving ook inclusief is. Diversiteit gaat namelijk over verschillen binnen de organisatie. Inclusie gaat over hoe je met die verschillen omgaat. Het een kan niet zonder het ander.
Een inclusieve werkomgeving is een plek en team waar mensen:
- zich welkom voelen;
- zich gezien voelen;
- mee mogen doen op een manier waarop zij zichzelf kunnen zijn.
Heb aandacht voor de persoon achter de functie
Op veel plekken is het nog niet vanzelfsprekend dat iedereen inclusie ervaart tijdens het werk. Zo vertelde een zorgmedewerker ons: ‘Binnen onze organisatie is veel diversiteit, maar nog geen inclusie. Veel mensen zeggen: “Ik voel me wel welkom, maar ik kan niet mezelf zijn.” Ik denk dat het ‘m zit in het gevoel dat je als persoon gezien wordt, niet alleen in je functie. Dat je levensverhaal er ook toe doet.’
Heb aandacht voor de sfeer onder collega’s
Een oud-medewerker in de huishoudelijke dienst vertelt: ‘Tien jaar werkte ik in de huishoudelijke dienst van een verzorgingstehuis. Ik liep in de beginjaren ‘s morgens met mijn schoonmaakkar door de gangen om de kamers van cliënten netjes schoon te maken. Vaak als ik de lift uitstapte en een verpleegkundige begroette, kreeg ik geen of weinig reactie terug. Na vijf jaar binnen de organisatie mocht ik meer welzijnstaken uitvoeren en kreeg ik meer verantwoordelijkheden. Ik merkte dat ze me opeens wél begroetten en gezellig een praatje wilden maken. Het is mooi als een organisatie uitdraagt dat het divers en inclusief wil zijn, maar de sfeer onder collega's bepaalt of iedereen zich daadwerkelijk thuis voelt. Het is daarom heel belangrijk om een open blik en omarmend gedrag te hebben naar élke collega. In welke laag van de organisatie hij of zij ook werkt.’
Gebruik de verhalenkaart
Daag jezelf uit om die unieke verhalen van anderen beter te zien en te bespreken met elkaar. De plaat ‘Wat is jouw verhaal?’ laat de unieke kenmerken duidelijk zien. Gebruik de kaart om dit onderwerp te bespreken met collega’s en anderen uit je omgeving.