Stel je vraag aan
onze AI-assistent
Naar hoofdinhoud Naar footer

Samenwerking met zorgverleners

Laatst bijgewerkt op: 03-10-2024

De weg vinden in alle wetten, regels en zorgmogelijkheden rondom dementie is best ingewikkeld voor iemand met dementie en zijn naasten. Een casemanager dementie of dementieverpleegkundige kan hierbij helpen.

Samenwerking op lokaal niveau tussen zorgverleners 

Het is nodig om elkaar te kennen en te weten wat je van elkaar kan verwachten. Dan kun je effectief samenwerken als zorgverleners om de persoon met dementie goed te ondersteunen. Je kunt elkaar bijvoorbeeld makkelijker vinden en naar elkaar doorverwijzen. Het kan helpen om met elkaar een sociale kaart te maken over het aanbod in jouw werkgebied. Op een sociale kaart zet je alle vindbare zorg en ondersteuning voor mensen met dementie.  

Het kan ook helpen om met de betrokken zorgverleners samen het proces van dementie in kaart te brengen. Zo kun je voor iedereen duidelijk maken wie welke rol heeft. Je kunt bijvoorbeeld samen een stroomschema of zorgpad maken. 

 Belangrijke zorgverleners die betrokken zijn bij zorg voor mensen met dementie: 

Casemanagement Dementie 

Een casemanager dementie of dementieverpleegkundige is een gespecialiseerde zorgverlener die mensen met dementie en hun mantelzorgers begeleidt en ondersteunt. Het kan voor mensen met dementie en hun naasten een uitdaging zijn om de weg te vinden in alle wetten, regels en zorgmogelijkheden rondom dementie. De casemanager dementie of dementieverpleegkundige kan hierbij helpen door de zorg te coördineren en informatie, advies en emotionele ondersteuning te bieden. Lees meer: Casemanagement dementie op zorgstandaard dementie.nl 

Wijkverpleging 

De zorg (verpleging en verzorging) die iemand met dementie thuis ontvangt, valt onder wijkverpleging. Dit gaat onder andere over hulp bij dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld: aankleden, douchen, naar het toilet gaan en wondverzorging. 

Huisarts 

De huisarts speelt een belangrijke rol in de zorg voor mensen met dementie. Ze kunnen de diagnose stellen, medicatie voorschrijven en doorverwijzen naar gespecialiseerde zorgverleners indien nodig. Daarnaast bieden ze monitoring en ondersteuning aan van de persoon met dementie. 

Specialisten 

Verschillende specialisten kunnen betrokken zijn bij de zorg voor mensen met dementie. Denk bijvoorbeeld aan neurologen, geriaters en psychiaters. Ze bieden gespecialiseerde medische zorg. Ook kunnen ze helpen bij behandelplannen opstellen en omgaan met gedragsveranderingen die horen bij dementie. 

Samenwerking in de regio: dementienetwerken 

In Nederland zijn ongeveer 60-65 regionale dementienetwerken actief. In deze samenwerkingsverbanden werken zorgverleners met elkaar aan goede zorg en ondersteuning voor mensen met dementie. Op de website van het Dementie Netwerk Nederland vind je een handige overzichtskaart van de dementienetwerken in Nederland: Dementie Netwerk Nederland. Door te klikken op een netwerk of regio, kun je zien in welke gemeenten het dementienetwerk actief is, wie de netwerkcoördinator of ketenregisseur is en hoe je contact met deze persoon kunt opnemen. 

Naast de dementienetwerken zijn er ook andere netwerken die zich bezighouden met dementie, zoals die voor kwetsbare ouderen en palliatieve zorg. Zijn in dezelfde regio meerdere netwerken aanwezig? Dan is een goede samenwerking tussen de netwerken nodig. 

Lees meer over gecoördineerde netwerkzorg op de website van Zorgstandaard Dementie. 

 Bronnen 

  • Dementie Netwerk Nederland 
  • Zorgstandaard Dementie  

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden