Naar hoofdinhoud Naar footer

Mondzorg bij dementie

Laatst bijgewerkt op: 14-10-2024

Bij kwetsbare ouderen en mensen met dementie komen vaker mondproblemen voor. Bijvoorbeeld doordat ze vaak verschillende medicijnen gebruiken. Dit kan leiden tot een droge mond. Ook de afname van de motoriek en minder motivatie voor een goede mondverzorging op iedere dag zijn oorzaak. Daarnaast lukt een bezoek aan mondzorgverleners vaak niet. Door problemen met vervoer, planning of het nodig hebben van de hulp van anderen.

Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de verpleeghuisbewoners bij opname al een slechte mondgezondheid heeft. Dat betekent dat de mondgezondheid achteruit gaat op het moment dat ouderen nog thuis wonen. Als zorgprofessional kun je goed ondersteunen bij een goede verzorging van het gebit of kunstgebit. Dit is belangrijk om mondproblemen te voorkomen.  

Mondverzorging  

Mondverzorging zijn de handelingen die je dagelijks doet om de mond en het gebit schoon en gezond te houden. Handelingen zoals poetsen van de tanden en kiezen, schoonmaken van de prothese en het reinigen van de mondholte. Dit voorkomt problemen zoals gaatjes, ontstekingen en verkleint de kans op eventuele infecties.  

Weigering van mondzorg  

Zeer regelmatig komt het voor dat iemand met dementie mondverzorging weigert. Hierdoor verslechtert de mondgezondheid, met als gevolg dat de algehele gezondheid van de persoon met dementie achteruit kan gaan. Een professionele en juiste benadering bij de mondverzorging is daarom van groot belang.

Lees meer

Praktijkvoorbeelden van mondzorg

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden